Van.GEN.TR Forum | Yerel Van Forumu

Van.GEN.TR Forum | Yerel Van Forumu (http://forum.van.gen.tr/index.php)
-   Kişisel Sayfanız (http://forum.van.gen.tr/forumdisplay.php?f=97)
-   -   _kolera_ (http://forum.van.gen.tr/showthread.php?t=18946)

_kolera_ 08/06/09 18:29

hemen bulursun sen şimdi ablana:D

Cago15 08/06/09 18:35

Bakıom Abla

Cago15 08/06/09 18:37

Bu Mu_? Bunu Bir Kişi Yorumlamış Bak Bi

LACAKARANLIK
Stephenie Meyer; Çeviren: Hüseyin Baran; Epsilon Yayınları; 400 sayfa

ALACAKARANLIK'ı az önce devrettim...Günler önce Sadık Hidayet'in ALACAKARANLIK adlı kitabındaki hikâyeleri okumuştum... ve tam ona yorum yazacakken Stephenie Meyer'in aynı adlı bu eserine tesadüf etmiştim...Bu kadar çok yorumcunun ilgilendiği bir roman doğrusu merakımı uyandırmıştı.Üstelik Stephenie Meyer'in dört romandan oluşan bu serisini uzun zamandır çok satanlar listesinde görüyordum ve dikkatimi çekiyordu...Geçtiğimiz hafta bir arkadaşımın kitapları arasında gördüm ALACAKARANLIK romanını: 'Al ben okuyamam,ilk sen oku.' demişti bana ve romanı vermişti.

Bella,uzun adıyla Isebella,romanın kahramanlarından biridir; bir insandır.Edward Cullen ise romanın diğer kahramanıdır,fakat o bir insan değildir:Edward bir vampirdir.Bella,Cullen'a âşık olur...ve tam üçyüz sayfa boyunca bu ikilinin arkadaşlıklarını ve bu arkadaşlığın ilerlemesini anlatır Yazar bize...Bu üçyüz sayfa boyunca Cullen'ın nasıl bir vampir olduğu,kendisine has özelliklerini de bu ilerleyen aşk ile birlikte okuruz...Aslında aşk değildir bu yaşanan...henüz arkadaşlık safhasını yaşamaktadırlar...Dikkate değer bir olay yoktur bu üçyüz sayfa süresince...Cullen'ların düzenlediği bir beysbol maçında en vahşi vampir grubu ile karşılaşırlar; bu tam üçyüzüncü sayfada olur...Roman zaten dörtyüz sayfadır ve dörtte üçünde hiçbir olay yaşanmaz...Dediğim gibi sadece Bella'nın, Cullen ile olan arkadaşlığı anlatılır...Birdenbire okuyucunun karşısına çıkartılan bu yeni vampir olayın içine dahil edilir; yeni vampir Bella'yı avlamak ister...Fakat bu iş göründüğü kadar kolay değildir...Yeni vampir,vampirlerin en azılısı,hatta bir katil vampir olmasına rağmen Cullen ve arkadaşları da sıkı vampirlerdir...Katil vampirin tuzağına düşen Bella,Cullen ve arkadaşları sayesinde kurtarılır...Bella bunun üzerine âşık olduğu Cullen'dan bir ricada bulunur...(Burada artık romanın sonlarına geliyoruz.) Bu rica,Cullen gibi ölümsüz bir vampir olmaktır. Bella'nın Cullen gibi ölümsüz bir vampir olması ise bir vampir tarafından ısırılmakla mümkündür...Bella vampir olmayı çok istemektedir...Roman tam bu sırada sona erer...

Çevirisi biraz daha iyi olmalıydı ve/ya olabilirdi diyeyim...Ayrıca ayırmalardan bazıları kurala uyulmadan yapılmış beş - on sayfada...satır sonlarına sığmayan kelimelerin ikiye bölünmesinden bahsediyorum 'ayırma' derken...ve bu durum beni rahatsız etti doğrusu... Türkçemiz'de her kelime,içinde kaç sesli harf varsa o kadar heceye bölünür ve ayırma bu hecelerden sonra yapılır ama bu kurala uyulmamış.Bir kaç cümle de tekrar tercümeye muhtaç.Buna rağmen özellikle gençlerin okuyacağı bir roman olmuş ALACAKARANLIK...

Bir kaç gün önce gazetede: 'BİR VAMPİRİMİZ EKSİKTİ! ' diye genişçe bir haber görmüştüm...Haberin detaylarını okudukça Türkiye'de ikibine yakın insanın vampirist olduğunun farkına vardım...Umuyorum doğru değildir yazılanlar ya da en azından abartıldığı gibi değildir.Ve şu ALACAKARANLIK romanı için yazılan yorumlar arasında genç olduğunu tahmin ettiğim arkadaşlar vampir Cullen için övgü dolu sözler yazmışlar Bella'ya karşı duyduğu aşk sebebiyle...Şu gazete haberi,bu roman ve yazılan yorumlar beni bayağı bir tedirgin etmiş vaziyette... ALACAKARANLIK romanı aslında dört romandan oluşan bir seriymiş ama ben okuyamayacağım...Galiba okuyamayacağım..!

Cago15 08/06/09 18:39

Alacakaranlık (film)

Twilight
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Alacakaranlık ([Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]: Twilight), [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'in 2005'de yazdığı [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] uyarlanan 2008 yapımı sinema filmidir. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'in yönettiği filmin başrollerinde [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ([Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]) ve [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ([Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]) yer alır. Proje yapım öncesi aşamaya gelmeden önce Summit Entertainment tarafından üç yıl boyunca gelişme aşamasında bırakıldı. Romanın uyarlama senaryosu [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] hemen önce Kasım 2007'de tamamlandı. 2008'de kış ve ilkbahar boyunca öncelikli olarak Oregon'da çekilen film, [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'da [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] tarihinde gösterime girdi[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ve açılış gününde 35.7 milyon dolar hasılat elde etti.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Filmin müzikleri de 4 Kasım 2008'de piyasaya çıktı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Özet

On yedi yaşındaki [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] annesi Renée evlenince babası Charlie nin yaninda yaşamak üzere küçük bir kasaba olan [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'a taşınır. Burada yüz sekiz yaşında bir vampir olup, on yedi yaşında görünen gizemli sınıf arkadaşı [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ile tanışır ve ona hemen ilk gördügü anda ilgi duymaya başlar. Edward'ın ilk başlarda Bella'dan uzak durmaya çalışmasına rağmen, sonrasında birbirlerine geri dönülemez bir şekilde aşık olurlar. Üç göçebe vampir James, Victoria ve Laurent geldiğinde ise, Bella'nın hayatı tehlikeye girer ve Edward'ın ailesi Carlisle, Esme, Alice, Jasper, Emmett ve Rosalie onun hayatını çok geç olmadan kurtarmak için uğraşırlar.

Oyuncular ve karakterler

Cullenlar ve Swanlar

, Emmett'in eşi ve Jasper'ın kardeş figürü.

Göçebe vampirler

İnsanlar

Yapım

Proje gelişimi

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Nisan 2007'de yeniden kurulup tam hizmet bir film stüdyosu haline geldiğinde haklarını [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'dan aldığı,[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Stephenie Meyer'in yazdığı Twilight romanının bir uyarlamasını geliştirmeye başladı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Takip eden Ekim'de [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] yönetmen ve [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] senaryo yazarı olarak projeye dahil oldu.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]Rosenberg [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] nedeniyle projeyi 31 Ekim'den önce tamamlayabilmek için tam zamanlı olarak çalıştı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Hardwicke ve Rosenberg'in işbirliği ile yazılan senaryo altı haftada tamamlandı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Senaryoda romandaki bazı karakterlere yer verilmezken bazı karakterler diğerleri ile birleştirildi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Filmin çekimleri Şubat 2008'de başladı[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ve 2 Mayıs'da sona erdi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Sahneler öncelikli olarak [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'da çekildi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Okul sahneleri için kitapta adı geçen [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'un yerine filmde [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] kullanıldı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Diğer sahneler ayrıca [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'da da çekildi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Stüdyo, yine Meyers'in kitaplarını temel alan en az üç filmlik bir seri yaratmayı düşünüyor.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Oyuncu seçimi

Hardwicke, Kristen Stewart'ı o [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] filminin setindeyken resmi olmayan bir prova için ziyaret etti ve sonuçtan memnun kaldı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Yönetmenin Edward Cullen karakteri için ilk tercihi Robert Pattinson değildi ancak yönetmenin evinde Stewart ile yaptığı denemeden geçince kadroya dahil oldu.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Pattison test öncesinde roman serisi ile yabancıydı ancak kitapları daha sonra okudu.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Meyer ona Edward'ın bakış açısı ile Alacakaranlık'taki olayların kroniğinin çıkarıldığı henüz bitmemiş [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] adlı kitabına ait bir el yazması verdi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Roman hayranlarının Edward karakteri için Pattison'ın seçilmesine tepkileri ilk başlarda olumsuz oldu. Meyer iki ana karakteri oynayacakların seçiminden dolayı memnun olmuştu.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....], Carlisle Cullen karakteri için ilk seçilen kişi değildi. Hardwicke ondan hoşlanmıştı ancak stüdyo ısrarla başka birini istiyordu.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Bilinmeyen sebeplerden dolayı stüdyonun istediği oyuncu kadrodan çıktı ve onun yerine Facinelli seçildi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Alice Cullen rolü için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'in seçilmesi hayranlar arasında büyük tartışmalara sebep oldu, çünkü Greene romandaki karakter için belirtilenden on sekiz santimetre daha uzundu. Meyer ayrıca [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'unda Alice için düşündüğü kişilerden biri olduğunu belirtti.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....], Emmett Cullen karakteri için seçmeler sonuçlandığında [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'nun mini dizisi [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]'in çekimleri için Afrika'da bulunuyordu. Aralık 2007'de yapım bittiğinde rol başka biri tarafından alınmıştı ancak rolü alan oyuncu çekilince Lutz hemen provaya alındı ve ardından Hardwicke tarafından kişisel olarak seçileceği Oregon'a gitti.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Çekimler ve yapım sonrası

Bir haftadan fazla süren provalardan[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] sonra çekimler 44 gün sürdü[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ve 2 Mayıs 2008'de tamamlandı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] İlk çıkış filmi Thirteene (2003) benzer bir şekilde Hardwicke bu filmde de filmi gerçek hissettirebilmek için hand-held cinematography tekniğini daha kapsamlı bir şekilde kullanmayı tercih etti.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....][Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Meyer film setini üç kez ziyaret etti ve hikâyenin farklı yönleriyle ilgili olarak kendisine danışıldı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Ayrıca filmde yazarın küçük bir cameo görüntüsüne yer verildi.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Vampir karakterleri canlandıran oyuncular ten renklerinin solgun görünebilmesi için, bu yönde makyaj da yapılmış olmasına rağmen gün ışığına çıkmaktan kaçındılar. Oyuncular ayrıca bir koreograf ile çalıştılar ve vücut hareketlerinin daha zarif görünebilmesi için farklı kedi türleri üzerinde gözlem yaptılar.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....][Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....][Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Film çekimleri öncelikli olarak Portland Oregon'da yapıldı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Oyuncular dublörlük işlerin çoğunu kendileri yaptılar.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Yapımın ilk haftasında çekilen, bale stüdyosunda Gigandet ve Pattinson karakterleri arasında geçen dövüş sahnesinde hikâyedeki vampirlerin insan üstü güçlerinin ve hızlarının yansıtılabilmesi için kablo tekniği kullanıldı.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

_kolera_ 08/06/09 18:43

olmadı çok zahmet etmişsin ama diil bu kitabı zaten okudum son kitabını bulamadım onu merak ediyodum...

_kolera_ 08/06/09 18:44

olmadı çok zahmet etmişsin ama diil bu kitabı zaten okudum son kitabını bulamadım onu merak ediyodum...

Cago15 08/06/09 18:45

Son Kitabı Mı Bakim :)

Cago15 08/06/09 18:46

son kitabının adı da mı alacakaranlık

Cago15 08/06/09 18:46

Alacakaranlık 2 :)

Edward ve Cullen Ailesi’nin diğer üyeleri Bella’nın doğum günü için bir parti verirler fakat Bella ısrarla karşı çıkar. Çünkü ortada büyük bir sorun vardır; Edward sonsuza dek genç kalacaktır peki ya Bella? Kâbuslar sırlar imkânsızlıklar seçimler ve kararlar... Bella ve Edward’ı yine sorlu bir mücadele bekliyor.
Alacakaranlık’ın kahramanlarının aşk ve heyecan dolu macerası Yeniay’da hız kesmeden devam ediyor.

_kolera_ 08/06/09 18:46

yordum seni

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:19 .