Bouillabaisse (Fransa)
MALZEMELER
4 adet değişik balık (1 adet iskorpit, 1 adet kırlangıç, 1 adet çipura, 1 adet
uskumru)
2 adet kuru soğan
2 adet domates
4 adet patates
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı safran
1 çay bardağı su
4-5 adet defne yaprağı
4 diş sarımsak
tuz
karabiber
YAPILIŞ TARİFİ
Balıkları balıkçınızdan temizlenmiş olarak alın. Tekrar yıkadıktan sonra tuz
ve karabiberleyip 20 dakika marine edin.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Halkalar halinde doğranmış soğanı,
dövülmüş sarmısağı, defne yapraklarını ilave edip soğanlar yumuşayıncaya
kadar kavurun. Domatesleri doğrayıp sosa katın ve tumuşayana kadar
pişirin. Yumuşayınca çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra halkalar halinde doğrayın. Büyük
bir kabın altına patateslerin tamamını dizin. Üstüne balıkları bütün olarak
ve yanyana koyun. Üzerine safranı serpin. Tavada hazırladığınız sosun
tamamını balıkların üstüne yayın. Suyu ilave edin. Kapağını kapatıp
orta hararetli ateşte pişirin. Suyunu çekip balıklar yumuşayınca pişmiş
demektir.
Sosu tencerede bırakıp balıkları alın ve eşit olarak taksim edin. Sosları da
yanlarına koyup sıcak servis yapın.
|