Geri git   Van.GEN.TR Forum | Yerel Van Forumu > iir & Hikye & Yaz > Hikyeler

Hikyeler Hikye paylam alan

Konu Aralar Stil
Alt 30/01/26, 13:38   #1
Serdar Yldrm
stemen

Serdar Yldrm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Apr 2010
Bulunduu yer: Bolu
Tecrbe Puanı: 0 Serdar Yldrm will become famous soon enough
Standart Kelolan ataltepe Tekfuru'na Kar - Serdar Yldrm

KELOLAN ATALTEPE TEKFURU'NA KARI
Gnler geer, aylar geer, aylar geer, taylar geer. Aradan yzyllar gese de bu masal okuyan baylar, bayanlar geer.
Bu masal okuyann
Ya ka olursa olsun,
yilik srda olsun,
Yrei sevgiyle dolsun.

Masal Kelolan masal ama nce Kelolan' deil de, ataltepe Tekfuru'nu tantmakla ie balayalm. Bu tekfur ovaya sur yaptrr da kalesini kurdurur mu? Kurdurmaz. Neden? nk zalim. Da tepelerinde, ataltepelerde frldan maharetle evirecek. Dzden, ovadan geen kervanlar soyduracak. Elma soymak baka, kervan soymak baka.

Ky ve kasabalara saldr, insanlar yarala, ldr.
Bre geri zekal tekfur, dur bakalm, geri dur.

O yrede yaayan insanlar, tekfur belasna dudak bkmler, son are olarak Kelolan'a gitmiler. Olmaz olduran, nice ktlere dersini veren Kelolan krk, elli deil, yz kiiye olur, demi. Yardm ederim, demi. Yz kii gidince Kelolan yz elli gn dnm ama are bulamam:
" Bir kuru canmla ortaya ksam
Zalim tekfura yeter artk desem
Tekfur bin askerini stme salsa
Bir trl kmadk u canm alsa
O zaman ne olur, ne deiir?
Ben yolcu, tekfur hanc
Daha ok halkn stne reklenir.

Canm tehlikeye atmadan, tekfurun hakkndan gelmeliyim. Gcm yetmiyorsa yardmc veya yardmclar bulmalym. Ama nasl, kimi ya da kimleri? "
Kelolan yz elli gndr dnyor ya bir yz elli gn de benden oldu mu sana yz gn. Bir yl bile deil. Tekfurun soyu babadan oula bin yldr hkm sryor. Kelolan bin yllk saltanat ykmak iin, varsn biraz daha dnsn.

Gnlerden bir gn Kelolan bir dzlkte kendi etrafnda dnerek bir daire izmi ve bu dairenin iine kendini hapsetmiken, bir ses duymu: " Hemerim, dnp durma sonra ban dner, yere dersin. "

Kelolan sesi duymu, durmu, ba dnm ve yere dm. Kelolan'n yere dmesine sebep olan zincir koparanm. Zincir koparan Kelolan' yerden kaldrm. Bunlar konumular, konutuka birbirlerine almlar. Dertlerini anlatmlar ve bir ortak paydada birlemiler: Tekfur zaliminin zulmne dur demek gerekliymi.

Kelolan ile zincir koparan ataltepe'ye trmanp naralar atarak tekfurun kalesine saldrmlar ama tekfurun askerleri onlar yakalayp zindana atm. Askerler gittikten sonra Kelolan'n zgn halini gren zincir koparan sormu: " Ne o Kelolan, ok zgnsn? imdi dert ekecek zaman mdr? Bir an nce buradan kurtulmaya bakalm. "

Bunun zerine Kelolan: " Nasl zlmem! una baksana seni zincirle baladlar, stne krk kilit astlar. Beni ise, adam yerine koymadklar iin, sadece iple baladlar, ne kilit, ne bir ey. "

" Daha iyi ya Kelolan, sen bir abuk kurtulmaya bak. Benim iim uzun srecek. Hem bana yardm edersin. Zinciri koparrm da u kilitler baa bela. Kalede ne kadar kilit varsa stme taktlar. Beni tandklar iin, zinciri bolca sardlar. "

" Senin dnceni seveyim zincir koparan. Sevinmem gerekirken zlyormuum. nemli olan, tekfurun ktlklerine son vermek. nsanlar bu beladan kurtarmak. nder ha sen olmusun ha ben. Varsn ben senin izinden gideyim. Sen yeter ki tekfurun saltanatn ykacak areyi bul. "

" Acele et Kelolan, tekfurun kilitleri anahtarla almaz. Bu kilitleri krmak gerekir. Buradan kurtulduktan sonra da devirene gideceiz. Da deviren tekfurun sarayn da, stnde bulunduu ataltepe'yi de devirir. "

" Da deviren mi? O da kim? "

" Grrsn Kelolan, grrsn. ataltepe'yle birlikte tekfurun saray yerle bir olunca onu grrsn. Da devirenin farkna varrsn. "

Kelolan ile zincir koparan tekfurun sarayndan kurtulduktan sonra da devirenin yanna gitmiler. Zincir koparan olanlar da devirene anlatm ve yardm etmesini istemi. Yllardr zalim tekfur hakknda anlatlanlarla bilenmi olan da deviren zincir koparann drtmesiyle harekete gemi. ataltepe'yi kaldrd gibi yere vurmu. Ortal bir toz bulutu kaplam. Yarm saat sonra toz bulutu kalknca ortada ne ataltepe ne tekfur kalm. Adn kimse bilmeyecei iin, tekfur tarihin karanlklarnda kaybolmu.

SON

Yazan: Serdar Yldrm
Serdar Yldrm isimli ye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konu Says: 141
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:40   #2
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN'IN KZ
Bir varm bir yokmu. Evvel zamanda bir Kelolan varm. Bu Kelolan kasabaya gitmi. Kelolan' han odasndan gren smail adndaki gen adam gzlerine inanamam. Grd tpksnn ayns kendisiymi. Elbiseler farklym. Onun elbiselerini ben giysem herkes beni o zanneder. Ben de onlara pek gzel hayat dersi veririm, diye dnm. Yzn, kafasn araplar gibi sarm. Araplarn yle dolamasnn sebebi, ar gne ve lde oluan kum frtnalarym. Kadnlarn salarnn arasna kum dolunca ykamakla kmazm. Ar scaklarn ve l frtnasnn olmad yerlerde arap kadnlar, alr, salrm.
smail, Kelolan'la arkada olmu, kasabada gezmiler, dolamlar. ki gn sonra smail, kadya giderek, Kelolan altn dolu kesemi ald diye iftira atm ve onu zindana attrm.

Ertesi gn smail terziye diktirdii elbiseleri giymi ve Kelolan gibi saa sola selam verip yryerek, sesini taklit ederek Kelolan olup km. Sonraki on gn Kelolan'n nnden yararlanan smail pek ok kasabaly dolandrm, bor alp dememi, kavga kararak adam dvm ve sonunda kadya giderek ikayetinden vazgetiini sylemi, Kelolan' brakmasn istemi ve ortadan kaybolmu.
Zindandan kan Kelolan kasabada gezerken arm kalm. Kelolan' grenler, aman, Kelolan geliyor bizi dolandracak, aman Kelolan geliyor bizi dvecek, diye aa yukar kamlar. Dkkan sahipleri kaplarn kilitleyip evlerine ekilmiler. Pazar yerine gittiinde ortalk boalvermi. Pazar yerinde kimse kalmam.

Kelolan adamlarn arkasndan barm: " Aalar, etmeyin, eylemeyin, neden benden kaarsnz? Suum neyse bileyim. "
Bunun zerine adamn biri aralktan km: "Benden bor aldn demedin. " demi. Bir dieri evin arkasndan km:
" Beni geen gn bor vermedim diye dvdn, bak kolum sarl. Bir baka adam:
" Zorla evimi elimden alp bakasna sattn. Bir haftadr sokakta yatp kalkyorum. "
Pek ok kasabal yaptklarn anlatp Kelolan' Kelolan'a ikayet etmiler.
Kelolan: " Aalar, ben on gndr zindandaydm. Bu olanlardan haberim yok. A kalrm kimseyi dolandrmam, a yatarm kimsenin evini elinden almam. imdiye kadar kavgalara kartm ama dayak yiyen ben oldum. O koca adam ben nasl dveyim? Beni bilmez misiniz, beni tanmaz msnz? Nasl olur da kt olduuma inanrsnz? "

Kelolan'n etrafndaki adamlardan biri: " O zaman sen deilsen beni kim dvd? Bu kadar adam kim dolandrd? Beni dven sendin veya senin ikizin gibiydi. Kelolan hakikaten senin bir ikizin var myd? Yani mesela dedim. "
Kelolan: " kizim mi? Olabilir mi? Hi bilmiyorum. Bu ii bilse bilse anam bilir. Buyrun anama gidelim. "
Kelolan nde, kasabal arkada, Kelolan'n anasna gitmiler. Olanlar anlatmlar ve Kelolan'n bir ikizinin olup olmadn sormular.
Kelolan'n anas: " Dorudur. Kelolan'n bir ikizi vard. Gece biz uyurken hrszlar eve girmiler ve onu karmlar. ok aradm izini bulamadm. Acsn kalbime gmdm. Yanmda bir bu kel kafal kald. Btn sevgimi ona verdim. "
Kasabalnn biri: " br de bunun gibi kel kafal myd? "
Kelolan'n anas: " Evet doru. O da bunun gibi keldi. Kafasnda bir tel sa yoktu. Kafasna konan sinek, duramaz, kayar, yere derdi. Bunun ad brahim, onun ad smail'di. "
Bu sefer kasabal nde, Kelolan arkada, kadnn huzuruna kmlar. Kad, Kelolan'n on gndr zindanda olduunu ve bugn salverildiini sylemi. Kasabal, smail'den ikayeti olmu. Kad, kendisinin de aldatldn, smail'in peine kolcular gnderdiini, yakalanmasnn an meselesi olduunu belirtmi.

Haftasna kolcular smail'i kasabaya getirmiler ve kadnn karsna karmlar. Huzurda kasabal toplanm. Deliller onun aleyhineymi. Suu sabitmi. Kad, smail'i mr boyu hapse mahkum etmi. Fakat Kelolan ile anas gelince iler deimi. Kelolan ile anas, kardeim, olum deyip smail'e sarlmlar. Alayp, yalvarmlar, gzya dkmler. Bunun zerine smail piman olduunu syleyip herkesten zr dilemi. Kime ne borcum varsa alp derim deyince kasabaldan kopmalar balam. Kasabal ikayetini geri alnca dava dm ve kolcular smail'in bal ellerini zmler.

Kelolan ve anas, smail'i evlerine gtrmler. Akam yemeinden sonra yatp uyumular. Sabah olunca Kelolan ile anas uyanmlar. Bir de bakmlar ki, smail'in yata bombo. nk o gece yars kap gitmi. Biraz sonra mutfakta tarhana orbas piiren Kelolan'n anasnn aklna bir tencere iine saklad paralar gelmi. Paralar yerinde yokmu. Anas sormu: " Kelolan bu tencerenin iinde para vard. Sen mi aldn? "
Kelolan: " Hayr ana, ben almadm. "
Anas: " O zaman kim ald? "
Kelolan: " Parann kokusunu alan biri. Benzerim, ikizim. "
Anas: " Evde sadece orada para vard. Ortalk dank deil, ekmeceleri kartrmam. Mutfaa ynelmi ve paray bulmu. "
Kelolan: " Ana, bu para olayn kadya sylemezsin umarm. "
Anas: " Yok oul, kimseye bundan sz etmek yok. smail nerede diye soranlara, acele ii varm, gece gitti deriz. Baka ne diyeyim oul. "

Onlar paralarn aldrmlar, biz aldrmayalm.
Huylu huyundan vazgemezmi bunu unutmayalm.
Cezasn ekmeden suluyu affetmeyelim.
Bu d vermeden masal bitirmeyelim.

SON
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:42   #3
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN CENGZ HAN'IN HAZNES
Bir varm, bir yokmu. Bir Kelolan varm. bulup almaz, gezer dururmu. Yolda grd kedileri, kpekleri kovalarm. Sincaplara ta atar, rdeklerin peinden barr, onlarn kalarna bakarak elenirmi. Kelolan bir gn methini ok duyduu Cengiz Han'n Hazinesi'ni bulmak zere yola km. Eek srtnda Konya'ya gelmi. Oradan bir kervana katlarak, ran zerinden Moolistan'a gitmi. Cengiz Han hazinesini bir nehrin altna gmdrm. nce nehrin yata deitirilmi. Hazine gmlm. Sonra nehir eski yatana dndrlm.

Kelolan sormu, soruturmu, hazine hakknda bilgi toplamaya alm ama bounaym. Tek bilinen ey, hazinenin bu nehrin altnda olduuymu. Nehir dediin de uzunluuna ok uzun, geniliine ok genimi. Moollar, yerini bilsek hazineyi biz karrdk, demiler.

O yaz hi olmadk bir olay olmu. Havalar kurak gittii iin, nehir kurumu. Bu durum Kelolan iin byk ans olmu ama hazinenin yerini bulmak imkansz gibi bir eymi. Kelolan talihine gveniyormu. Dalara, tepelere km, kuru nehir yatan seyretmi. Nehir yatanda gezmi, gnlerce yrm. Kafasn u dnce kurcalyormu: Ben Cengiz Han'n yerinde olsaydm, hazineyi nereye gmerdim?

Sonunda dere yatandaki bir kayann dibindeki oyuktan kan maymunun elinde altn olduunu grm. Oyuu genileten Kelolan nne kan merdivenlerden aa inmi ve demir kapy anca hazine odasna girmi. Cengiz Han'n Hazinesi ite buradaym. Altnlar, elmaslar, zmrtler, yakutlar pek okmu. Altndan kral talar bile varm. Bunlardan birazn yanndaki uvala doldurmu, yakndaki ehirden yiyecek, iecek ve yk tamak iin deve satn alm. Birka gn sonra Kelolan girii kaya parasyla kapatm ve tam 54 deve yk hazineyle yola km. Kelolan hazinenin kalann orada brakm. ehirdeki develer o kadarm ve daha deve bulabilse hazinenin hepsini alrm.

Kelolan aylar sonra kyne varm. 54 deve yk hazineyle gelmesine anas ok sevinmi. Kelolan anasna 2 deve yk hazine hediye etmi.

Kelolan ertesi gn evrede ne kadar tarla, ba, bahe varsa satn alm ama eski sahiplerinin buralar ekip bimesine ve rnleri kullanmasna izin vermi. Birka hafta iinde Anadolu'yu, birka sene iinde devletleri, krallklar, imparatorluklar satn alarak dnyann sahibi olmu. Dnya kurulal beri savaarak hibir hakann baaramad ii, Kelolan savamadan, kan dkmeden baarm. Getii yerlerde ta stnde ta, gvde stnde ba brakmayan bir dnya imparatorluu sevdals Cengiz Han'n Hazinesi'yle bunu gerekletirmi.

SON

Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:42   #4
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN KARGA VE SUCUKU ARF

Balarnda baba yok ya, senenin birinde Kelolan ile anas epey yokluk ekmiler. K yaklayormu ama kiler bombomu. Sabah, akam tarhana orbas ie ie Kelolann aznda yara km. Bir de acyormu o yara ki, sormayn gitsin. Ksacas yoksulluk batana boazlarna kadar batmlar. Tarla yok, tapan yok, koyun yok, kei yok. Ellerinde bir tek karakaan kalm. Tayacak yk olmaynca karakaan ne ie yarar? ayr, imen otluyormu, yiyip, iip yatyormu.

Bir gn anas Kelolana yle demi: u karakaan gtr, sat. Otuz dersin, yirmi beten aa verme. Pazarlk pay brak. Kazanacan parayla nohut, mercimek al. Vur srtna getir. Eer karakaan satmazsak kn a kalrz, bilmi ol.
Kelolan bu duruma ok zlm ama elden ne gelir. Karakaan yularndan tutup ekmi: Gel bakalm, karakaan. Anamn dediklerini duydun. Seni satmamz lazm. Benim de iim acyor ama u yoksulluk baa bela.
Kelolan pazarda karakaana otuzdan kap am, yirmi be demi, yirmi demi, alan yok:
Uy, ben ne yaparm imdi. Anama ne derim Karakaan satamadan eve dnersem, anam beni sopayla yle bir dver ki, sorma. imdiden her yanlarm szlamaya balad.
Sonunda adamn biri kafes iinde bir karga ile karakaan dei, toku yapalm, demi. Haydi Kelolan, ver karakaan al kargay.
Bunun zerine Kelolan: Hi olur mu, hemerim, hi onunla bu deiilir mi? Nerede grlm karakaan ile kargann trampa edildii. Sen ne i yaparsn nce onu syle.
Adam sakin bir ekilde: Ben sucuku Arifim. Hayvan alr, keser, sucuk yapar, satarm.
Kelolan karakaann kulana eilmi: Vay duydun mu karakaan, adam sucukuymu. Seni buna satarsam hi acmaz, keser, sucuk yapar.
Kelolann bu szleri zerine karakaann gznden ya gelmi: Ne olur beni satma, Kelolan. Sz, bundan sonra srtma en ar ykleri vursan gk demem. Eskisi gibi kar kmam. Srtma da binersin, yirmi okkadan ok yk de tarm.

Kelolan, hayr satmyorum, demi ve pazarn baka tarafna doru yrm. Ama adam peini brakmam: Bak Kelolan, bu karga baka karga. Baz karga trlerinin drt yz sene yaad biliniyor. Bu daha yz yana girdi. Sana uzun seneler hizmet eder. Dedemin dedesinden kalm. Ona da dedelerinden kalm. Bilmem ka nesil ncesinden dedem korsanm. Bu kargay beslermi. Arkadalarndan habersiz, onlar uyurken, korsan gemisinden bir sandk hazineyi alarak bir maaraya gtrp gmm. Korsan dedem bir soygunda vurularak lnce hazinenin yerini bilen sadece bu karga kalm. Babam ok urat, ben ok uratm, yalvardm, ayaklarna kapandm ama karga hazinenin yerini sylemiyor. Geen gn azmdan kt bir sz kardm ve karga, sana, ocuuna, soyuna, sopuna, hazinenin yerini sylemem, dedi. Ben de umudu kestim. Pazarda dolarken seni grm, beni bu kel ocua satarsan ona hazinenin yerini sylerim, dedi. Benim btn abam, uram bundan. Hazineyi bulursan, onda birini versen razym.

Kelolan kargadan yana dnm: Ne dersin, karga, bunlar doru mu? Hazinenin yerini bana syleyecek misin? diye sormu.
Karga: Seni sevdim, Kelolan. Halinden garip ve yoksul olduun belli ama seni zengin edeceim. Arifin dedikleri dorudur. Hazinenin yerini bir sana sylerim.
Kelolan: Sa ol karga. Drt yz sene yaarmsn, mrne yz sene de ben ekledim. u halde be yz yan geersin.
Kelolan sucuku Ariften karakaan geri almaya geleceini ve onu kesinlikle kesmeyecei szn aldktan sonra kargay alarak evinin yolunu tutmu. Evde Kelolann karakaan bir kargaya deitiini duyan anas beyninden vurulmua dnm: Hani nohut, mercimek? Biz kn bu kargay m yiyeceiz? Diye bararak sopasn kapt gibi Kelolana vurmaya balam. Kelolan kendini dar zor atm. Yandm anam, yandm anam, diye bararak koarak uzaklam.

Akamst hava kararmaya balaynca Kelolan evin yaknna gelip oturmu. Biraz sonra anas dar km ve Kelolan grm: Kelolan, haydi gel, olum! Gel de ieride otur. Karga bana her eyi anlatt. Ona inandm. Yarn kargayla gider, hazineyi bulur, getirirsin. Hazine bize her eyi aldrr, gerekirse saray yaptrr.
Kelolan, anasnn szleri zerine eve girmi.

Ertesi sabah Kelolan kafesteki karga ile birlikte yola km. Tez zamanda maaraya varmlar. Karga hazinenin yerini gstermi. Koca ta kaldrp, topra kaznca, hazine sandn bulmular. Sandk, altnlar, gmler ve inci kolyelerle doluymu. Kelolan yannda getirdii bez torbaya gz kararyla hazinenin onda birini doldurmu. Sucuku Arife giderek, torbay verip, karakaan geri alm. Daha sonra hazine sandn byke bir uvala koyup karakaana yklemi ve evinin yolunu tutmu.

Anas, Kelolan sevinle karlam. Sandktaki mcevherleri grnce sevinci iki katna km. Sand evin altndaki kilere saklamlar. Kafesten karlan karga kilerde nbeti kalm. Kelolan ertesi gn sandktan bir avu altn alarak karakaanla birlikte pazara gitmi. Pazardan, nohut, mercimek, kuru fasulye, un, tuz, bulgur, meyve, sebze, kurutulmu et alp eve dnm. Kiler yiyecek dolmu. Artk Kelolan, anas, karga ve karakaan k rahata geirebilirmi.

Kelolan anasnn istedii sarayn yapmn yazn balatm. Sarayn yapm bir yl srm. Daha sonra Kelolan ile anas bu saraya tanm. Kelolan padiahn dnya gzeli kzyla evlenmi. Hep birlikte uzun yllar mutlu ve bahtiyar olarak yaamlar.

SON

Konu Serdar Yldrm tarafından (30/01/26 Saat 14:47 ) değiştirilmiştir..
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:43   #5
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN'IN ABLASI CANAN
Bir varm, bir yokmu. Bir Kelolan varm. almaktan holanmaz, evde yan gelip yatarm. Ara sra baheye kar, ekirgeleri kovalarm. Bahede grd akreplerin kuyruklarn keser, sonra da kuyruksuz akrebin kan seyredermi. Gnlerden bir gn Kelolan kasabaya gitmi. Bu kasabada tellal davul alyor ve hazr ite alacak gnll arandn haykryormu. Olay tantm amalym. Can isteyen ii yerinde gidip grebiliyormu. Gidip grmek bedavaym. Bu ie Kelolan'n kafas yatm. Akamst eve dnnce anasna olanlar anlatm. yeri Yalova'nn yaknlarnda bir yerdeymi.

Bunun zerine Kelolan'n anas: " Ah olum, kader ekiyor. Biliyorsun yllar nce ablan Canan Yalova'ya gittiydi, tpksnn ayns bir ite almak zere. Kzlar ve kadnlar mutlaka almal. Onlar almasn, evde otursun diye bir dnce olamaz. Bu durum erkeklerin uydurmasdr. Ama, kzlar, kadnlar geri planda brakmaktr. Git oraya ablan bul. Seni yanna alsn. al, ret, bir ie yara. "

Kelolan ertesi gn ky Alaca'dan Bursa'ya gelmi. Bursa'dan o gn le vakitleri 16 at komaya balam. 4 gn 3 gece at stnden inmeden Ktahya, zmir, Balkesir zerinden yeni atllarn katlmyla Yalova'ya gelinmi. Kurutulmu et, peksimet yiyerek ve krbadan su ierek bu mmkn olmu. Atllar, ihtiyalarn at stnde karlamlar.

Yalova'da Kelolan ablasn deil, ablas Kelolan' bulmu. Kelolan gelenler arasnda denince ortalk karm. Her bir tantmc, Kelolan'la tanmak iin, frsat kollam. Kelolan'n ablas hepsini durdurmu: " Durun bakalm, gelen Kelolan'dr ama benim kardeimdir. Sizin hepinizin toplamndan daha fazla benim onunla grmeye hakkm vardr. " deyince grevliler durmular. Sonunda Canan Kelolan'la bulumu. Hayr, hayr, beklediiniz gibi Kelolan'la ablas birbirlerine skca sarlmamlar. Sadece el skmlar ve masann iki yanndaki taburelere karlkl oturmular.

Canan sze yle bir giri yapm: " Aman Kelolan, yaman Kelolan, dalar ba, duman Kelolan. Be kardeim bu kadar m olur? Fakirsin, iin yoktur, almazsn, da-ta gezersin. 6 yldr buradaym. Burada alanlar, gelen giden mteriler senden bahsederler. Seni anlatrlar. Bazen Karabey bizi salonda toplar ve iki kolunu yukar kaldrp teslim iareti izdikten sonra, biliyor musunuz, geen gnlerden birinde Kelolan ne yapm, deyip bandan gemi bir olay anlatr. Ackl bir olay bile olsa mutlaka gldrl yan vardr ve biz bu frsat karmayp gleriz. Ey kardeim, sen ne yaptn da bu kadar tanndn, mehur oldun? "

Bunun zerine Kelolan utana, skla: " Ben bir ey yapmadm da insanlar benim iyi niyetimi sevdiler. Hayat yarnda beni ne kardlar. nde olmak benim de iime geldi. Macera peinde koup onlara malzeme hazrlamak istedim. "
Daha sonra Canan Kelolan'a buraya niye getirildiini anlatm. Buradaki geni arazilerin sahibi Karabey'mi. Karabey ok iyi niyetliymi. Hayatla yapt mcadeleyi kaybetmi veya kaybetmek zere olanlara yardmc olmay kendine rehber edinmi. Geni tarlalar hazrlam: Domates, biber, patates, patlcan tarlalar. Tarlay kazm, tohumu atm, can suyunu dkm, tarla alc bekliyor. Geni iftlikler hazrlam: Koyun, kei, tavuk, gvercin iftlikleri. Her iftlikte 100'er tane koyun, kei ve 500'er tane tavuk, gvercin.

Altn ver istediin iftlii ister satn al, ister kirala.
Tarlalar, 10 - 20 altn aras satn alnyor.
iftlikler, 40 - 50 altn aras satn alnyor.
te sana hazr i. Se seebildiini.

Kelolan: " Ablam, sylediklerin beni etkiledi. Ben de tarladr, iftliktir, birinden birisine sahip olmak isterdim ama u kadar, bu kadar altn diyorsun. Nerede bende o kadar altn? 18 yandaym ama hi altnm olmad. Birka yl nce Celep Ali'nin elinde bir altn grdydm ya aldrma. Benim altnla alveriim ite bundan ibaret. "

Canan: " Bak kardeim, biz buraya insanlar kazandrmak iin getiriyoruz. Altnn yoksa al tarlay, iftlii kirala, kazandktan sonra de. rnein, domates tarlas diyelim. Domatesler olgunlanca topluyoruz, tartyoruz ve parasn dyoruz. Senin yapacan tarlann bakmn yapmak. Eer tarlay kiralamsan yar parasn alyorsun. Dier yarsn kira karl olarak alyoruz. 5 yl sonra tarla senin olacak. rnein, koyun iftlii, her gn gelip st sayoruz, parasn dyoruz. Koyunlar otlatmak senin grevin. iftlii kiralamsan yar parasn alyorsun. 5 yl sonra iftlik senindir. Burada bu sistemden ekmek yiyen 1.000'den fazla alan var. Hem kazanyoruz hem kazandryoruz. "

Canan 4 saat dil dkm, anlatm. Arada yaam ve hayat hakknda pek ok ey konumular. Sonunda konu satn alma ve kazan iine dnm. Kelolan'n direnci karsnda Canan ipin ucunu brakvermi. Kardeini bir i sahibi etme dncesi yok olmu.
Devran dnm, gn dnm, neredeyse akam olacakm. Kelolan'la birlikte gelenlerden birka orada kalm. Tarladr, iftliktir satn alanlar, kiralayanlar olmu. Kelolan ablasyla vedalap atna binmi. Hoa kaln, demi. Oradakiler, gle gle git Kelolan, demiler.

Kelolan evine vardnda olanlar anasna anlatm. Ablamn selam var, demi. Yaknda bir gn ablasnn kendilerini ziyarete geleceini sylemi. Mjdeyi alan anas evde temizlie balam. Canan bu, belli mi olur, yarn kar gelirmi. Kelolan ile anas Canan' bekleye dursun gkten drt elma dm. Elmalarn biri Kelolan'n, biri anasnn, biri de Canan'nm. Son kalan elma okuyucularnm

SON

Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:44   #6
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN DENZDEN BABAM IKTI
Gemi zamanlarda bir Kelolan yaarm. Bu Kelolan'n bir de anas varm. Baka kimi, kimsesi yokmu. Kelolan dada, bayrda gezen, dereden, glden su ien, isiz, gsz bir genmi. Anas yat deyince yatar, kalk deyince kalkarm. Sabahlar tarhana orbas ier, akama kadar bahede fare kovalarm.

Gnlerden bir gn anas Kelolan'a fena kzm: " A benim tembel olum, brak fare peinde komay, lk atp onlar korkutmay. Bak lene yemek yok. Evden oltay al da git denizden balk tut. Hem lene hem akama yemeimiz olur. "
Bunun zerine Kelolan: " Ama ana, ben balk tutmay bilmem ki. " deyince anas:
" Balk tutmay bilmiyorsun ama yemeyi biliyorsun. imdi sahilde balk tutanlar vardr. Sor, sana retirler. Haydi, rastgele. "

Kelolan oltay alm, denizin yolunu tutmu. Sahilde balklara sormu, balk nasl tutulur, renmi. Oltann ucuna yem takm, denize atm. Bir saat beklemi, sonunda oltann ipi gerilmi. Oltaya kocaman bir balk yakaland belliymi. Balklardan yardm istemi. Balklar, yardma komu, oltay ekmiler ve hayretten donakalmlar. Oltann ucunda bir adam varm, adam ayaa kalkm.
Kelolan: " Denizden babam kt. " diye barm. Gitmi babasna sarlm.
Babas: " Yoksa sen benim olum Kelolan msn? " diye sormu.
Kelolan: " Evet baba, ben Kelolanm. Sekiz yamdan beri seni grmedim. Anam, baban bir gn dnecek, derdi. te dndn. "
Balklar: " Aman Kelolan, denizden babam ksa yerim derdin. Sakn baban yeme. Onun yerine bu balklar kzart, ye. " diyerek Kelolan'a bir sepet balk vermiler.

Kelolan'n, babasyla dndn gren anasnn sevincine diyecek yokmu. Kelolan tef alm, anasyla babas oynam. le ve akam yemeinde balk yiyen Kelolan, anas ve babas sonradan uyumak iin odalarna ekilmiler. Sabahleyin uyanan Kelolan babasn evde bulamam. Ana, babam nerede, diye sormu.
Anas: " Bilmem oul, uyandmda yatakta yoktu. Gelip bizim durumumuzu grp gitti. " Kelolan, nereye gitmitir, deyince, anas: " Nereye gidecek oul, denizden geldi, denize gitmitir. "
" Ana, ben imdi oltay denize atsam yine denizden babam kar m? "
" Hayr kmaz. Uyumadan nce baban bana baz eyler anlatt. Geldii yerde rahat yerindeymi. Derdi, kederi yokmu. Olum, dedi alad, beni de alatt. Sonradan ben uyumuum, uyandmda gitmiti. "
" Sence babam bir daha grebilecek miyiz? "
" Grrz de ne zaman grrz bilmem. Olum denize ara sra olta atsn, beni yakalamaya baksn dediydi ya ka zaman sonra oltaya taklr bilinmez. Sen imdi onu bunu bover de baban grdnn keyfini sr. Herkese denizden babas kmyor bilmi ol. "

SON
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:44   #7
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN BEBEK DEV
Bir varm, bir yokmu. Bir Kelolan varm. Bol bol yemek yer, bel bel baknr, yan gelip yatarm. Anas bir gn kzm Kelolan'a: " A benim kel olum. Btn gn yatmasan, bir ie yarasan, bak nmz k, dadan odun kr getir, benden sana alk. " demi. Bunun zerine Kelolan, anasn daha fazla zmemek iin, baltay kapt gibi daa km.

Kelolan dada kesilecek aa aram, durmu. Onurlu, kiilik sahibi insan ya aaca balta vurmazm ya, Kelolan da dada bou bouna kuru aa aram. Kelolan aalara acya dursun ilerden bir yerlerden bebek alamas, nga sesi duymu. Kelolan sesin geldii yne doru gitmi ve sonunda byk bir maarada alayan kocaman bir bebek devle karlam. Bebek dev maara duvarna tutunup ayaa kalktnda boyu drt metreyi buluyormu.
Bebek dev, mama, mama, der dururmu. Kelolan onun acktn anlam. Hani anne, baba, demi.
Bebek dev: " Anne, baba yok, gitti. " demi.
Kelolan, ne istersin, deyince bebek dev, st, st, demi. Kelolan, iki saat bekleyebilir misin ? Ben bir kou kye inip sana st getireyim, deyince, bebek dev, olur, demi. Kelolan frlam, kye inmi, kylleri olaydan haberdar etmi. Gmlerle, bidonlarla st kyller tarafndan tanp, bebek dev beslenmi.

Ertesi gn bebek dev, yannda kyller olduu halde, emekleyerek dadan dze inmi, kye gelmi. Kydeki iftlikler ve mandralar bebek deve st yetitirmiler. Bebek dev birka ayda emeklemeyi brakp, ayaa kalkm. Bebek devin kyde gezerken, kyllere itahla baktn kimse fark etmemi. Sonraki gnlerde adamlar ve kadnlar kaybolmaya balam. Kelolan bebek dev geldikten sonra bu byle oldu, diye dnm. Bebek devi takip etmeye balam. Sonunda onu bir kyly yakalayp azna gtrrken grm.

Kelolan: " Hey bebek dev, brak o kyly, yeme. " demi. Bebek dev kyly brakm, kyl kap gitmi. " Ey bebek dev, ben seni maarada bulduumda aresizdin. Sana yardm etmesem, hayatla mcadeleni kaybederdin. Kyllerin de sana yardm byk oldu. Neden onlar yiyorsun? "
" ey! Ama kyller ok tatl. tr tr yedim onlar. "
Szn bittii yer burasym. Kelolan bebek devle konumasna devam etse ne olacakm? yle bir dnm. " Bebek devi kyllerin bana bela eden benim. O zaman bu belay ben defetmeliyim. " Kelolan kyllerle birlikte bir sal yapm. Bu sala bebek devi oturtmular ve eline bir krek verip denize uurlamlar. Bebek dev bol bol krek ekmi ve bir adaya ayak basm. Bu adada insan yokmu, hayvan yokmu. Bebek dev et yiyememi ama ot ve yaprak yemi. Yllar gemi, boyu on metreye ulam. O, bir bebekken Kelolan'n ve kyllerin ettii yardmlar unutmam. Kyllere yapt hakszl utanarak anmsam.

SON
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:45   #8
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN'I ARMIHA GERDLER
Kelolan kasabaya tuz almaya gidiyormu. Bakm yolun ilerisinde arabn biri, evin etrafnda dnp duruyor. Kelolan arabn yanna gelmi ve arapla birlikte dnmeye balam. Kelolan sormu: " Ey arap, bu ev senin midir? "
Arap cevap vermi: " Evet, ev benimdir. Senin adn nedir? "
" Benim adm Kelolan'dr. Ya seninki? "
" Benim adm da Bekir'dir. Nereye gidersin? "
" Kasabaya giderim. Ya sen niye evin etrafnda dnersin? "
" Bir tr inan. Ben uydurdum, dndke ktlkler evden uzaklar. "
" Gnde ka defa dnersin? "
" Aklma geldike, kafama estike -be defa. "
" Dnmesen, yrmesen, dursan, diyen Kelolan'a arap ok kzm. "
" Bana nasl dnme dersin, " diyen arap Kelolan' yakalayp balam. Daha sonra aa dallarndan armh hazrlayp Kelolan' bu armha germi. Ellerini, ayaklarn balam. Haydi, bana msaade, diyen arap yryp gitmi.

Bu masal yazmakta olan Serdar Yldrm Kelolan'n haline acm. Noktay koyup, kalemi elinden atarak, defterin iine girmi ve Kelolan'n yannda belirmi. Onun bal olan ellerini ve ayaklarn zm. Kelolan, Serdar'a teekkr etmi. Sana bir can borcum var, demi. Kendisini armha geren arabn tekin biri olmadn, burada fazla elenmemesini syleyip hzl admlarla oradan uzaklam.

Serdar saa-sola baknrken arap gelmi. Serdar'dan Kelolan' braktn renen arap kplere binmi. Barp arm. Hrsn alamayan arap Kelolan' armha gerdii yere bu kez Serdar' balam. Haydi, bana msaade deyip yryp gitmi.*

Aradan yarm saat gemi gememi Kelolan geri gelmi. Serdar' armhtan indirmi. Sana can borcum dendi, demi. Bunun zerine Serdar gelecekten geldiini, yazd pek ok masaln yan sra Kelolan masallar da yazdn, imdiye kadar yirmi tanesinin bittiini sylemi. Masallar internette yaynladn, yaynevlerinin bunlarn bazlarn masal kitaplarna aldn belirtmi.*

Kelolan: " nternet nedir bilmem ama benim masallarmn kitaplara gemesine ok sevindim. Herkes okuyor mu onlar? "
Serdar: " Evet Kelolan. Herkes okuyor. "
Kelolan: " Dur bak Serdar, bamdan geen birka olay anlataym. Onlarn da masaln yaz. "
Serdar: " Tamam, olur Kelolan. Ama nce buradan uzaklaalm. Arap gelirse bu kez ikimizi birden armha gerer, kurtaran da olmaz. "
Kelolan: " Doru ya, ben arab unutmutum. O kadar yalvardm beni armha gererken, bir merhamet gstermedi. "

Serdar: " Bense araba hi yalvarmadm. Yaptnn yanl olduunu sylemekle yetindim. Senin geri geleceini biliyordum. Bu Kelolan benim bildiim Kelolan ise, buralardan gitmemitir, bizi seyrediyordur, diye dnyordum. Hani can borcum diyordun ya onu demek iin. Ben senin kadar zeki olsam baka ne isterim. "

Kelolan: " Btn szlerin doru. Anam haricinde herkes benim zeki olduumu syler. u grdn saks bo deil yani. "
Kardaki ormandan kan arab gren Kelolan ile Serdar ayr ynlere bir ka kamlar ki sormayn! kisi ayn yne kasalar ve araba yakalansalar kim kurtaracakm? "
Arap daha sonra evine girmi, yemek yiyip, yatp uyumu. Gece yars iddetli bir yamur yam. Bu arada arabn evine yldrm dm. Arap artk yaamyormu.*

SON
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:48   #9
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN DEV FARE
Bir varm, bir yokmu. Bir dev fare varm. Aha manda kadarm.
Fare, fare, dev fare, nasl geldin bu hale?
Ne yedin de byle oldun, bir grndn, bir kayboldun.
" Dada, bayrda gezerim, ne bulursam onu yerim.
Kedilerin dmanym, yakalarsam kedi de yerim. "

Aman fare, yaman fare, ba byk, kocaman fare.
Sakn kasabaya gitmeyesin, insanlar zmeyesin.

" Aman insan, yaman insan, ba kk, ksemen insan.
Kasabaya gidiyorum, insanlar zyorum. "

Dev fare arkasnda yzlerce normal fare olduu halde kasabaya giri yapm. arklar syleyerek sokaklarda gezmiler. Ortalkta ne bir insan, ne bir kedi grnmyormu. Dev fare ve arkadalar, bu kasabada gnlerce kalmlar. Kilerlerde, ambarlarda ne varsa yiyip bitirmiler.

Bir gn kasaba dndaki yolda nbet bekleyen fareler, ileriden gelen kel kafal bir genci grmler. Durumu dev fareye bildirmiler.
Dev fare: " Sakn bu Kelolan olmasn? Adn ok duydum ama kendisini hi grmedim. Gidin sorun bakalm kimmi, neyin nesiymi? Eer bu Kelolan ise, yandmzn resmidir. Bizi bir dakika bu kasabada tutmaz, bilmi olasnz. "
Bunun zerine oradaki farelerden biri: " Aman efendim, siz neler sylyorsunuz? Gelen Kelolan olsa ne olacak? Bize ne yapabilir ki? zin verin onu geldii yere kadar kovalayalm. "
Dev fare: " Kimi kovalyorsun? Kelolan senden, benden kaar m sanyorsun? O korkmaz, korkutur. Yenilmez, yener, ezilmez, ezer. Kaybettii grlmemitir. "
Farelerden biri gitmi ve az sonra geri dnm. Gelen gen Kelolan'm. Dev fare Kelolan'n karsna km. Onu saygyla selamlam. Ho geldiniz, demi.

Dev fareyi grnce Kelolan'n akl bandan gitmi. ok korkmu, bir aacn arkasna saklanm: " Uy anam, o neydi yle? Kocaman, kz kadar! Etraf fare dolu. Bu onlarn babas olsa gerek. kz faresi mi desem, fare kz m desem? Beni yakalarsa yer bu ya. Yandm ki hem ne yandm. " diye sylenirken, dev farenin sesini duymu:
" Kelolan Bey, saygdeer Kelolan Bey, naslsnz, iyi misiniz? "

Bunun zerine Kelolan nce sakland aacn arkasndan ban karm, durum vaziyetini kontrol etmi, ortamn msait olduunu grnce ortaya km. Bakm dev fare karsnda el pene, divan duruyor: " Seni gidi minik, beni niye korkuttun bakaym? Gel buraya kulaklarn ekeyim. "
" Aman efendim, ben kim, sizi korkutmak kim? Asl ben sizden ok korkuyorum. "
" Yapma ya..! Minik, benden niye korkuyorsun abuk syle bakalm? "
" Sizi tanmayan, Kelolan adn bilmeyen yoktur. Ben dadan geldim. Oralarda herkes sizin banzdan geen olaylar anlatyor. nann sizin hikayelerinizi dinleyerek bydm. "
" Bymsn ama fazla bymsn. Bundan sonra benim hikayelerimi az dinle. "
" Hani siz iyisiniz ama rakipleriniz ktdr. Ben sizin tarafnzdan olmak istiyorum. Bugn burada olanlar duyanlar beni kt bilmesinler. Kasaballarn biraz yiyeceini yediydik. u iki uval altn zarar karlar. Ben bu altnlar dada sebze, meyve satarak kazandm. Ayrca kasaballardan zr diliyorum. imdi dalara dnyorum ve bir daha dadan inmem. "
" Yolun ak olsun, gle gle git. Kimse seni kt bilmez, merak etme. "

Daha sonra dev fare ve br fareler arklar syleyerek kasabay terk etmi. Altnlar kasabalnn zararn karlam. Kasaballar, Kelolan iin, elenceler dzenlemiler, ziyafetler vermiler. Bylece Kelolan kasaballar farelerden kurtarm olmu.

SON
Takmnz:
Alt 30/01/26, 14:49   #10
Serdar Yldrm
stemen

KELOLAN LE ULUDA
Bundan yllar nce Anadolu'da bir Kelolan yaarm. Bu Kelolan anasyla birlikte karnca misali geinir giderlermi. Kelolan almay sevmezmi ama anasnn zorlamasyla i bulup alt ve be kuru kazand olurmu. Kelolan bir gn bir gezginden duyduklar karsnda neredeyse byk dilini yutacakm. Gezginin anlattna gre, Uluda'da yaayan kocam bir ihtiyar varm ve bu ihtiyar 54 milyon yandaym.

Kelolan kendi etrafnda yle bir dndkten sonra: " Aboov! Sen ne diyorsun gezginim! Hi o kadar yanda insan olur muymu? 54 yanda deseydin inanrdm da yle milyon yaa falan benim aklm ermez. Peki, sen inanyor musun ihtiyarn o kadar yaadna? "
Bunun zerine gezgin: " Tabi inanyorum. nanmasam sana syler miyim? Kendisini yllardr tanyorum. Ben ocukken ihtiyard, 30 yana girdim yine ihtiyar. Babam, dedem zamannda da ihtiyarm. Dedemin dedesi de onu tanrm ve o zamanda ihtiyarm. En aa hesaba vursan 200 yl kar. 200 ya da az deil hani. "
Kelolan: " Onun oras yle, 200 yanda olabilir ama 54 milyon bana inanlmaz geldi. Hi inanmadm. "
Gezgin: " Seni tanrm Kelolan, inanmadm dersin ama aratrma yapmaktan geri durmazsn. Ya doruysa deil mi? Sen merakl kylsn. Uluda'a gidersin. htiyar bulursun. Onunla konuursun. "

Gezgin, Kelolan' iyi tanyormu. Ertesi sabah anasndan izin alan Kelolan, Uluda'a doru yola km. Kelolan yolda sormu, soruturmu, yeni insanlarla tanm, konuyu aratrm. Gezginin anlattklaryla insanlarn anlattklar birebir rtyormu. Uluda'da milyonlarca yldr yaayan bir ihtiyar varm ve Kelolan onunla bir an nce tanmak iin sabrszlanyormu.

Sonunda Kelolan ok ya yaam, dileri dklm, iki bklm ihtiyar bulmu. Onunla koyu bir sohbete dalm. Kelolan sormu: " Dedem, ben geldiimde selam dedim, sen kafan kaldrp beni grdn ve ho geldin Kelolan, selam evladm, dedin. Benim adm nereden biliyordun ki? Sanyorum beni ilk kez gryorsun."
" Bak bu doru Kelolan. Seni ilk kez gryordum ama adn biliyordum. Benimle grmeye gelenlerden bazlar Kelolan deyip bandan gemi bir olay anlattlar. Aslanm, sen ok mehursun. Gezgine de syledim, u Kelolan' kap getir diye. Kendi gelmedi ama seni gnderdi. Benim iin seni tanmak zor olmad. "
" Dedem, u gnlk dnyada derler, dnya sence de gnlk mdr? "
" Dnya gnlk deildir. Be gnlk de deildir. Yaad gnlerin pek ounu deerlendirmi, zamann boa geirmemi bilgili, kltrl bir insan u gnlk dnyada deyimini kullanmaz. "
" Dedem, bu dnyaya yalan dnya diyorlar. "
" Olur mu Kelolan? Dnya yalan olur mu? Tabi ki bu dnya gerektir. "

ki bklm ihtiyar aniden doruluvermi: " Bak ben Uluda'm. 54 milyon yandaym. "
Kelolan: " Nee?! Sen Uluda msn? "
" Tabi ya ne sandn? Uluda'n bir de insansal karl olmal. Dnya apnda bir da derdini anlatabilmeli. Bak Kelolan, insanlar bir fikir ve dnce sistemine bal kalmamal. Dier fikir ve dncelere sayg duymal. Eletiri kabul etmeli. "
" Dedem Uluda, seni zdysem beni affet. Nice zamandr bu sorular kafama taklyordu. Soran renir, sormayan ne renmi, derler. Ben de geldim, seninle tantm, memnun oldum. Misafirin iyisi erken kalkandr. zin istiyorum. "
" zin senindir Kelolan. Ama ok erken kalktn. "
" Dedem, bu kadar yeterli. Konutuklarmz anlatmama izin kar m? "
" kar. Ben szlerimin arkasndaym. "

Kelolan dze indikten sonra kynde ve dier ky ve kasabalarda Uluda'la konutuklarn anlatm. Herkes, Kelolan'n anlattklarn ilgiyle dinlemi. Bir kii bile kar kan olmam. Doru sze ne denir? Demek ki doru syleyen dokuz kyden kovulmuyormu.

SON

Takmnz:

Konuyu Toplam 1 ye okuyor. (0 Kayıtlı ye ve 1 Misafir)

Konu Aralar
Stil