İsrail'in attığı bombalarla can veren Filistinlilerin yaşadıkları acıyı ta yüreğinde hisseden bir Yahudi o. Ama o Yahudi kimliğiyle anılmaktan hiç hoşlanmıyor. Bu yüzden solcu ve İstanbullu bir şair olarak Roni Margulies'le Gazze'deki insanlık dramını konuştuk.Gazze olaylarında sokağa çıkan, İsrail'i protesto eden binlerce insan arasında yer alıp, öfkesini kusan Margulies, İsrail'in yaptığı saldırıların bir ucunun istemese de yine Yahudi kimliğinden dolayı kendine dokunduğunu söylüyor ve ekliyor: "Televizyonda Gazze'de ölenleri görünce herkesten daha çok sinirlenip daha fazla öfkeleniyorum. Öfkeden neler neler yapıyorum." Roni Margulies İngiltere ve İstanbul'da yaşıyor. Ömründe bir kere İsrail'e gitmiş.13. yaş günü hediyesi olarak. 1968'de yaptığı bu seyahatten aklında kalanlar her yerde yanmış tanklar, boş mermi kovanları. "Bir daha asla gitmem, Filistin devleti olunca ancak" diyen Roni Margulies'le İsrail saldırılarını konuştuk.
İsrail'in saldırılarının altında dini mi siyasi mi bir bakış hakim?
-İsrail Budist de olsaydı ama bu siyasete sahip olsaydı yine bölgede aynı olaylar yaşanacaktı. Çünkü meselenin temelinde ırkçı, emperyalist ve siyasi nedenler var. İkinci Dünya savaşında yaşanan soykırımların ardından Yahudi ırkının toplu yaşayacağı bir ülke hayaliyle İsrail devleti kuruldu. Siyonizim dini değil, bu yüzden siyasi bir projedir. İsrail devletini kuran isimlerden hiçbiri dindar isimler değil, hatta çoğunluğu ateistti. Mesele din kavgası değil, toprak kavgasıdır. İsrail için Golan Tepeleri'ni almakla Kudüs'ü almak arasında bir fark yok.
Müslüman devletlerin ortak ses çıkarmamasının sebebi de bu meseleye siyasi olarak bakmalarından mı?
-Siz onları Müslüman görüyorsunuz, ama onlar için önemli tek şey var: kendi siyasi çıkarları. Müslüman halk ortak bir tepki gösteriyor. Sokaklara dökülüyor, ama devlet büyükleri için olay tamamen siyasi. İsrail ve ABD ile ilişkilerini bozmak istemedikleri için kimse ses çıkarmıyor.
Tayyip Erdoğan İsrail saldırıları karşısında sert bir konuşma yaptı. Üst düzeyde görüşmeler yapılıyor. Sizce siyasi anlamda yapılanlar yeterli mi?
-Biz İsrail'e karşı daha sert tavırlar konulmasını istiyoruz. Türkiye ile İsrail arasında siyasi, ekonomik, askeri alanda pek çok anlaşma var. Mesela İsrailli askeri pilotlar Konya'da eğitim görüyor. Türkiye'nin İsrail'le yaptığı silah anlaşmaları var. Bu anlaşmaları iptal edebilir. Yani İsrail'i sözle değil cebinden vurmak lazım.
İSRAİL, ABD'NİN UÇ KARAKOLU
Dünyanın dört bir yanında İsrail devletini protesto için halk sokaklara döküldü. Bu eylemlerden bir sonuç bekliyor musunuz?
-Ben Küresel Bakış ve Adalet Koalisyonu üyesiyim. Irak savaşından bu yana dünyada ses getiren eylemler yapan bir barış harekatı. Camiye gidenler camiden çıkarken, bizler ise başka mekanlarda sokaklara çıkalım ve sesimizi daha çok yükseltelim ki hükümet Filistin halkı için bir şeyler yapsın. Onun için yaptığımız protestolar çok önemli.
Obama'nın sessiz kalmasını nasıl yorumluyorsunuz?
-ABD'nin başında kim olursa olsun durum değişmeyecek ve İsrail desteklenmeye devam edecektir. Çünkü İsrail ABD'nin uç karakolu. İsrail ABD'nin Ortadoğu'daki jandarması. Bu saldırılara ses çıkarması bu yüzden ABD'nin işine gelmez. Zaten ABD istemese İsrail diye bir devlet de olmaz.
Filistin'e yapılanlar halkı sokağa döküyor. Bu büyük öfke Türkiye'deki Yahudileri korkutuyor mu? Bize de zarar verirler korkusu yaşıyor musunuz?
- Evet, Yahudiler çok tedirgin oluyor. Çünkü 6-7 eylül olaylarını yaşamış bir memleket burası. Ama bütün bunun sorumlusu İsrail devleti. Yaptığı saldırılarla dünyadaki Yahudilerin hayatını da tehlikeye atmış oluyor.
FİLİSTİNLİLER SİNDİRİLİYOR
İsrail devleti "biz halkı değil Hamas'ı hedef alıyoruz ama Hamas halkın arasında saklandığı için siviller de ölüyor" sözleriyle kendini savunuyor. İsrail'in hedefinde kim var gerçekte?
-Hamas olmasa da bu saldırılar yine olacaktı. Hamas bahane ediliyor. Hamas, Filistin halkının demokratik olarak seçtiği bir hükümet. Beğenip beğenmemek bize kalmamış. Hamas ile İsrail devletinin yaptıklarını karşılaştırıp hangisi haklı hangisi haksız şeklinde ekranlarda yorum yapanlara acayip sinirleniyorum. 60 yıldır bir halkın yaşamasını engellemeye çalışan bir devletin yaptıklarıyla Hamas'ın yaptıklarını hangi mantıkla aynı kefeye koyuyorlar? Hamas olmasa başka bir örgüt çıkacak. Çünkü bu halk teslimiyetçi bir partiye doğal olarak rağbet etmiyor. Bunu ben nasıl biliyorsam İsrail devleti de çok iyi biliyor. Bu halkın kuzu gibi evde oturmayacağını çok iyi bilen İsrail iyice köşeye çıkıştırdığı Filistin halkının elinde kalan her şeyi almak istiyor. İsrail kendi okulunu açan, hastanesini kuran Filistin toplumuna zarar vermek istiyor, bu yüzden şehrin elektrik telleri, okulları, hastaneleri bombalıyor ve bir anda o halkı 30 yıl geriye götürüyor. 100'den fazla çocuğun öldüğü bir saldırıda "hedef Hamas'tı" demek inandırıcı olamaz.
Televizyonda gördüğümüz görüntüler bir insan olarak sizi nasıl etkiliyor?
Kendimi zor tutuyorum. Çünkü çok öfkeleniyorum. Televizyondaki görüntüleri seyrederken çok kötü oluyorum. Belki de Yahudi olduğun için kendini bir çeşit bu olanlarla istemesen de ilişkilendiriyorsun ve kendini kötü hissediyorsun. Bu olup biten sana da utanç veriyor.
Ambargo uygulatalım
İsrail devletine destek veren firmaların ürünlerine yönelik kampanyalar düzenleniyor. Bunlara destek veriyor musunuz?
-Bu tür kampanyalar kişisel olarak insanı rahatlatacaktır, ama burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Yahudi firmaları değil İsrail'e destek veren firmalar protesto edilmeli. Yoksa burada farkına varmadan başka insanlara zarar veririz. Ama benim düşüncem kişisel ambargolar değil İsrail'e hükümet olarak büyük ticari ambargolar koymak. Bu çok daha etkili olacaktır.
İsrail'e gittiniz mi?
13 yaşımda doğum günü hediyesi olarak gitmiştim. 1968 yılıydı ve bütün ülkede savaştan arka kalan bombalarla yanmış tanklar, boş mermi kovanları vardı ve onlarla oynamıştım. Bir daha da gitmedim, gitmek istemem de.