ATATRK'N OCUKLUU - 5
Mustafa bir gn bakla tarlasnda otururken can skld ve gezmeye kt. Bu kez biraz daha, biraz daha derken, ok uzaklara gitti. Sonunda, karsna bir gl kt. Mustafa gl kysnda yrrken, yan taraftaki kayalktan kendisine seslenildiini duydu: Hey, baksana bana, ne gezip duruyorsun gl kysnda, gelsene buraya. Gel, yabanc deilim ben.
Mustafa kafasn saa evirip bakt. 35 - 40 yalarnda, uzun boylu, temiz yzl bir adam el sallyordu. Gler yzl bu adam Mustafann durakladn grnce: Ne yapalm canm, madem ki, sen benim yanma gelmiyorsun, ben senin yanna gelirim dedi ve Mustafann yanna doru yrmeye balad. Biraz sonra, Onun yanna varmt. Adam, elini uzatarak: Ben Nihat Bey dedi.
Mustafa, adamn saygl bir ekilde uzatt eli itenlikle skt: Ben de Mustafa. Tantmza sevindim dedi.
Daha sonra Nihat Bey ile Mustafa, yakndaki bir maarann nne gidip oturdular. Nihat Bey, burada be konu ortaya att ve Mustafann konularla ilgili be sorusunu cevaplad.
Nihat Bey: nsanlar iyi eyler dnmeli, iyi iler yapmal, iyi insan olmaldr. yi insan, gzel insandr. Gzel insan fevkaladedir. Fevkaladelik insann beyninde ve yreinde bulunmaldr. Aleladelik beyin ve yrekte bulunmaz. Sadece davranlarda kendini belli eder. "
Mustafa: Alelade insana rnek verebilir misin?
Nihat Bey: Sert, kaba ve krc szler syleyendir. Doru nedir bilmez, yanl fark etmez.
Nihat Bey: Okumak, zeky gelitirir, cehaleti eletirir. Cehaleti cahil eletirmez. Cahil okumaz veya okuduunu anlamaz. Cahilde zek yoktur. Dnyada cahil oktur.
Mustafa: Baz insan ok okuyor, iyi de bir insan, erdem sahibi kabul ediliyor ama ekilmi kesine. Bilgisinden faydalanan yok. Doru mu bu?
Nihat Bey: Erdemli insan, stn insandr. O, ycedir, byktr. Erdemli insan, insanlara retmeyi, onlar eitmeyi grev kabul eder. Bu iin zorluunu bilir ve iradesini giderek glendirir.
Nihat Bey: Yldzlar gkyznn gzleridir. Onlar, her eyi grr. Gece de vardrlar, gndz de vardrlar ama gndz gzkmezler.
Mustafa: Gkyzne insan dersek, gzlerimiz yldzlar oluyor. Bizde iki olan yldz gkyznde niye ok?
Nihat Bey: nsan gkyzne oranla kk ve iki yldz yetiyor. nsan fikir ve dnce bakmndan geliirse beyninde ve kalbinde iki gz alr. Bunlar beyin gz ve kalp gzdr.
Nihat Bey: Sava iyi bir ey deildir. yi olmayan bir ey kt bir eydir. O zaman sava kt bir eydir. Savan ztt bartr. Sava kt olduuna gre bar iyidir.
Mustafa: Bar ok istemene karn, bartan uzaklatrlrsan, savamak zorunda braklrsan?
Nihat Bey: Eer vatann tehlikedeyse savarsn, yenilgiyi dnmezsen, kazanrsn. Kazandn diye haddi amazsn. Bar istersin.
Nihat Bey: Uygarlk nemli, gelecek gizemli. Uygarlk sevgiyle paralel geliirse, gelecek mutlu, insanlar mutlu; yoksa gelecek mutsuz, insanlar mutsuz.
Mustafa: Sevgisiz uygarlk olmaz diyorsun. Sevgi yrrken uygarlk koarsa ne olacak?
Nihat Bey: yle olmamas gerekir. Uygarlk sevgiyi srtlamal, srtnda tamal.
Nihat Beyin yanndan ayrlan Mustafa, bakla tarlasna geri dnerken, onunla yapt grmeyi faydal buluyor ve iyi ki, gl kysna gittim, diye dnyordu.
SON
TRKE 6. SINIF
Hepsi 1 Arada
TUDEM YAYINLARI - 29. SAYFA