Kadýnlarý kýskacý altýna alan, azý karar çoðu zarar 7 günahýn ne olduðunu öðrenmek ister misiniz?
1- Tembellik
Neden tembeliz?
Gün içinde hiç bitmeyen stres ve yaþadýðýmýz gerginlikler... Bunlar bir zaman sonra bizim sürekli her þeyden þikayet etmemize neden oluyor. Gün içinde sürekli oradan oraya koþturan bedenimiz, akþam olduðunda da ayný tempoda devam edemiyor. Bir yerden sonra iflas ediyor. Hangimiz çok yoðun tempolu bir iþ gününden sonra akþam 1 saat egzersiz yapýyoruz mesela? Akþamýmýzý faydalý uðraþlarla geçirmek yerine ne yapýyoruz? Televizyon kumandasýný elimize alýp saatlerce o dizi senin, bu film benim tembel tembel oturup akþamýmýzý öldürüyoruz.
Tembelliðimizle mücadele...
Kendi iþlerinizi baþkalarýna yaptýrmayýn. Çok yorgun olabilirsiniz. Canýnýz ütü yapmak istemeyebilir. Ancak annenize “pantolonumu ütüler misin” demeyin. Kendi iþlerinizi kendiniz yapýn ki sevmediðiniz iþleri baþkalarýna yaptýrma alýþkanlýðýnýz olmasýn. Unutmayýn, annenizin de veya iþi yüklediðiniz kiþinin de bir sabrý var. Bir gün o da “yeter artýk” diyebilir. Yapmanýz gereken iþleri hiçbir zaman ertelemeyin. Erteledikçe o iþi yapma þevkiniz daha çok kýrýlacaktýr.
2- Merak
Neden meraklýyýz?
Sevgilimize, arkadaþýmýza sorduðumuz sorularýn hiçbir zaman ardý arkasý kesilmez. Her zaman onlarla ilgili daha çok þey öðrenmek ve bizimle ilgili ne düþündüklerini bilmek isteriz. Hangimiz en yakýn arkadaþýmýzýn veya sevgilimizin günlüðünü karýþtýrmadýk ki? Veya onun e-posta kutusuna girip maillerini okumadýk ki? Eðer bunlarý yapmasaydýk bize hazýrlanan sürpriz doðum günü partilerini veya arkadaþlarýmýzýn bizim hakkýmýzdaki gerçek düþüncelerini nasýl bilebilirdik ki zaten?
Merakýmýzla mücadele
Onunla konuþurken ona merakýnýzý hissettirmeyin. Doðal ve kurnaz davranýn. Arkadaþýnýzýn ya da sevgilinizin size daha çok bilgi vereceði þekilde cesaretlendirici ve þaþýrmýþ sorular sorun. Merakýnýzý gizlemeyi öðrendiðinizde karþýnýzdaki size zaten öðrenmek istediklerinizi kendiliðinden söyleyecek. Yeter ki siz onun anlattýklarýný ilgiyle dinleyin. Ona önem verdiðinizi hissettirin.
3- Açgözlülük
Neden açgözlüyüz?
Her zaman daha çok ve daha leziz yemekler isteriz. Söz konusu olan eðer tatlýysa asla hayýr diyemeyiz. Bir dilim çikolatalý pasta tüm cazibesiyle karþýmýzda dururken ve bize “beni yersen daha enerji dolu ve çekici olacaksýn” diye haykýrýrken bizim onu reddetmemiz mümkün mü? Ýstediðimiz kadar tok olalým… Virgina Woolf'un ne dediðini hatýrlayalým: 'Ýnsan yemek yememiþse, iyi de düþünemez, seviþemez, uyuyamaz'
Aç gözlülüðümüzle mücadele?
Gecenin yarýsýnda yediðiniz bir parça çikolatanýn sizi tombiþ birine dönüþtüreceðini düþünerek canýnýzý sýkmayýn. Size kilo aldýrdýðýný düþündüðünüz yiyecekleri, tatlýlarý kendinize ödül olarak koyun. Mesela "kitabýmý okumayý bitirdiðimde veya projeyi teslim ettiðimde kendimi ödüllendireceðim. Bir dilim frambuazlý pasta yiyeceðim" deyin. Hem kendinize motivasyon faktörü yaratmýþ olursunuz. Hem de frambuazlý pastayý yerken piþman olmazsýnýz. Çünkü onu hak ettiniz!
4- Gurur
Neden gururluyuz?
Tabii ki hepimiz deðerliyiz. Dolayýsýyla da gururluyuz! Bir parça gurur egomuzu tatmin etmek için de her zaman ideal, aþýrýya kaçmamak kaydýyla tabii ki! Unutmayýn, kendinizi ne kadar çok severseniz, dýþ dünyaya da ayný ölçüde kendinizi sunarsýnýz. Baþkalarýný sevmeden önce kendinizi sevmelisiniz. Ki baþkalarý da sizi sevsin…
Gururumuzla mücadele...
Bir parça gurur herkes için ideal. Ancak gururu böbürlenmeye dönüþtürdüðünüz anda sýkýntýlar baþ göstermeye baþlýyor. Etrafýnýzdakileri kaçýracak veya sizden soðumalarýna neden olacak þekilde abartýlý davranýþlardan kaçýnýn. Kendinizi dünyanýn merkezi sanmayýn. Kendi kendinize durduk yere çiçek gönderirken (baþkasýndan gelmiþ gibi) bunun nedenini kendinize sorun mesela. Kendi gururunuzu okþayacak saçma davranýþlarda bulunmak yerine arkadaþlarýnýzýn gururunu okþayýn. Mesela arkadaþýnýza yeni elbisesi içinde ne kadar hoþ göründüðünü söyleyin. Bir dahaki sefere arkadaþýnýz sizin gururunuzu okþayacaktýr…
5- Dedikodu
Neden dedikodu yaparýz?
Dedikodu yapmak kendimizi çok iyi hissetmemize neden olur. Her zaman konuþacak bir þeyler bulmamýzý saðlar. Baþkalarýný çekiþtirmek bizi mutlu eder. "Ben dedikodu yapmayý sevmem" diyen insanlarýn bile aslýnda dedikodu yaptýðýný ve büyük bir haz aldýðýný da görürüz.
Dedikodu yaparken neye dikkat etmeliyiz?
Dedikoduyu kiminle yaptýðýnýza dikkat etmelisiniz. Unutmayýn yerin kulaðý var! Size tavsiyemiz asla samimi olan iki kiþiden biriyle diðerini çekiþtirmemeniz. Bir gün sonra her ikisi de size düþman olabilir.
6- Gereksiz alýþveriþ
Neden gereksiz alýþveriþ yaparýz?
Canýnýz çok sýkýldýðýnda, keyfiniz kaçtýðýnda ne yaparsýnýz? Genellikle alýþveriþ deðil mi? 1 alana 1 bedava ayakkabý kampanyalarýndan hangimiz hiç giymeyeceðimiz bir ayakkabýyý almadýk ki? Veya yüzde 50 indirim kampanyalarýna kanarak yüzde 50 tasarruf ettiðimizi düþünerek neler neler almadýk ki! Yeni kýyafet satýn almanýn bizi daha mutlu yaptýðý tartýþmasýz bir gerçek! Hatta terapiye gitmenize bile gerek yok. Dertlerinizden kurtulmanýz için alýþveriþe çýkmanýz yeterli!
Gereksiz alýþveriþ yapmamak için...
Alýþveriþe çýktýðýnýzda sadece indirimde diye ürünler almayýn. Ýþinize yarar mý yaramaz mý diye düþünün. Sonra kararýnýzý verin! Yüzde 50 indirimde diye normalde hiç giymeyeceðiniz bir gömleði almaya gerek var mý? Bizce yok!
7- Kýskançlýk
Neden kýskancýz?
Kýskançlýk her insanýn doðasýnda var. Az veya çok… Mesela sevgiliniz hem yakýþýklý, hem ****i, hem de eðlenceliyse onu kýskanmamamýz mümkün olur mu? Tabii ki hayýr! Onu boðmayacak þekilde hafif kýskançlýða evet. Ancak onun sizden nefret etmesine neden olacak davranýþlara da hayýr!
Kýskançlýðýmýzla mücadele...
Öncelikle kýskanç olduðunuzu kabul edin. O duygularla yaþarken, kýskançlýðýnýzý reddetmeniz size hiçbir þey katmayacaktýr. Sevgilinize þöyle bir cümle kurabilirsiniz mesela. “Sevgilim benim kýskanç olduðumu sen de biliyorsun. Þule'nin senin çevrende dolaþarak sana kur yapmasýndan rahatsýz oluyorum.” Tüm geceyi mide aðrýlarýyla geçirmektense sevgilinizle açýk açýk konuþmanýn faydalý olacaðýný düþünüyoruz