Yıllar önce bir tiyatro grubu Erzurum’a turneye geliyor. İlk gece şehrin protokolü ön safta. Tiyatro sanatçısı Ülkü Tamer oyunda kızın babası rolünü oynuyor, kızını istiyorlar, vermiyor. Çocuk aşk acısından ölüyor falan filan... Halk acaip etkileniyor oyundan, çoğu hüngür hüngür ağlıyor. Oyun bitiyor iki polis geliyor kulise, “Komiserim sizi istiyor” diye. Ülkü Tamer de, “Çok etkilendi tebrik edecek herhalde” diye kalkıp gidiyor. Karakola bir giriyor, ortalık
buz gibi. Komiser bizimkini görünce sinirle ayağa kalkıyor.
"Lan sen ne ******** adamsın. Vermedin kızı, bak ne oldu gül gibi oğlan öldü gitti."
Ülkü Tamer "Ama efendim, gak guk" diye açıklayacak oluyor. Komiser, "Sus” diyor, “Yarın akşam da gelip izleyecem eğer yine kızını vermezsen hepinizi karakola alıp falakaya yatıracağım."
Ertesi gün Ülkü Tamer oyunun sonunu değiştiriyor. Kızını veriyor oğlana, oyun rezalet oluyor ama komiser en ön safta mutluluk gözyaşları döküyor!
Erzurumun mahalli sanatçılarından Raci Alkır popüler olduğu günlerden birinde su içmek için çeşme başına gider.Ancak çeşme başında kadınlar vardır,kadınlar yabancı erkeği görünce yaşmak çekerler,Raci Alkır yaşmak çeken kadınları görünce kendini tanıtmak için;
-Gaşmayın baci ben Raci, der
Erzurum lisesinde Feyzo baba suyun galdırma guvvetini anlatır. Bir su dolu bardağa 25 guruş atıp yavaş inişini gösterip ; deneyi tekrar eder ve öğrencisini çağırıp ne oldi der.
-Öğrenci 50 guruş oldi der.
Hoca kızıp:
- E itoğlit get at 25 guruş al 50 guruş niye oğisan
Erzurum'a trafik ışıklarının ilk geldiği günlerde teyzenin biri karşıdan karşıya geçiyormuş fakat yol yayalar için kapalı teyzenin kural ihlalini gören trafik memuru:
İki göbek hamamından çıkan kadınlardan biri hamamın önünde arkadaşlarını beklerken kendi kendine konuşuyor:
Verdiğim para heram it gani ola.
Canlarına tatıla ola.
Ekşi pestile nasip ola.
Sular ele soyuhti ki heç töreli çimemedim..
Dişarıda kapısı önünde bir iskemlede oturan hamamcı kadının bu sözlerini duyunca yanına yaklaşarak:
Sular soyuh olaydı ano yanakların heç ele kıpkırmızı olurmiydi?