Çiçek hastalığı yüksek düzeyde bulaşıcı ve bazen ölümcül seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Spesifik bir tedavisi yoktur ve tek korunma yöntemi aşılanmadır. Çiçek hastalığı adı latincede noktalı anlamındaki “spotted” kelimesinden gelmektedir. Bunun da nedeni enfekte kişilerin yüz ve vücudunda kabararak patlayan ve iz bırakan büller oluşturmasıdır.
Çiçek hastalığının iki klinik şekli vardır. Variola major ciddi ve en çok görülen formudur. Yüksek ateş ve döküntülerle karakterizedir. Tipik çiçek enfeksiyonu olup en sık görülen tiptir ve görülme oranı vakaların %90’ıdır. Variola minör çiçek hastalığının çok az görülen ve hafif geçirilen bir formudur.
Hastalığın en yaygın bulaşma şekli, virüs ile enfekte damlacıkların duyarlı kişinin burun – ağız mukozasına ya da alveollerine temasıdır. Damlacıklar havada fazla mesafe katedemediğinden bulaşma için yakın (2 metreden az) yüz yüze temas gerekir. Daha seyrek olarak havalandırma sistemi yoluyla enfekte partiküller daha uzak mesafelere taşınabilirler. Daha az olarak da kontamine materyal ile hastalık bulaşabilir.
__________________
Üyeye Bela gelmez Admin Kızmadıkça,Admin Sinirlenmez Üye Azmadıkça
Ne kadar kibirli dursa da Bardağın önünde eğilir çaydanlık Öyleyse bu büyüklenme niye? Bu kibir bu gurur niçin? Mütevazi ol, hatta bir adım bile geçme gurur kapısından; Bardağı insan bunun için öper daima alnından…
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez...