Bazı yakınmalar var ki önemlidir ama biz ciddiye almayız.
Baş ağrısı beyin tümörü ile de ilişkili olabilir fakat bu belirtiyi kolay kolay kafamıza takmayız. Bazı sorunlarla karşılaşınca da soluğu hastanede alırız. Baş dönmesi de bu sorunlardan biridir. Sizin başınız hiç döndü mü? O rahatsız edici ve korkutucu duyguyu hiç yaşadınız mı? Ben, hiç kimsenin bir kez bile böyle bir şeyle karşılaşmamasını diliyorum. Oturma pozisyonunda veya ayaktayken normal dengenin sağlanamaması son derece rahatsız edici bir duygu ve gerçekten korkutucu, üzücü bir durumdur.
Vertigo nedeni çoğu kez önemsiz ya da geçici, sıradan bir sorundur.
Daha seyrek olarak ciddi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Kan basıncında ani düşmeler, beyne ve omuriliğe yetersiz kan ve oksijen gitmesi gibi sebeplerle de oluşabilir. Baş dönmesine neden olan ciddi durumlar arasında kalp kapakçığı hastalıkları, kalp krizi, şiddetli hipertansiyon veya kritik düzeye inmiş kan basıncı sayılabilir. Baş dönmesinin bir nedeni de iç kulakta yer alan denge mekanizmasının iyi çalışmamasıdır. Denge mekanizması, göz hareketlerini de kontrol ettiği için, vertigo sorununda çevre dönüyormuş gibi hissedilir. Baş dönmesinin belli bir nedeni yoktur ve genellikle iç kulağın viral enfeksiyonlarına bağlı olduğu düşünülür.
NEDENLERİ:
n Şiddetli ağrı
n Sık ve derin solunum
n Baş ağrısı
n Yaralanma
n Korku
n Kan basıncının düşmesi
n Öksürük
n Uzun süreli yatar pozisyondan aniden ayağa kalkmak
n İç kulağın viral enfeksiyonu
n Fazla alkol alımı
n Boyundaki karotit sinüse baskı (gömlek yakasının çok dar olması gibi)
n Sakinleştiriciler, bazı kalp ilaçları, bazı epilepsi ilaçları, aspirin, dilantin, narkotikler, tansiyon düşürücüler.
n Kalp atım hızının dakikada 30’dan daha az ya da 200’den daha fazla olması
n Klasik migren
n Madde bağımlılığı
n İlaç alerjileri
n Orta kulak cerrahisi veya travması
n Kulak zarı yırtılması, kulak hastalıkları
n Görme problemleri
Diğer bulgular olmaksızın inatçı baş dönmesinin nedeni, beyin tümörü ya da başka bir hastalıktan ziyade genellikle anksiyetedir. Kişiler bu problemle yaşamayı öğrenmek zorunda kalırlar.
Ne zaman doktora başvurmalı
l Bilinç kaybı varsa
l Oda ve eşyalar kişinin etrafında dönüyorsa
l Baş dönmesi günlük aktiviteleri engelliyorsa
l Baş dönmesi ilaç kullanımıyla birlikte başlamışsa
l Göğüs ağrısı, uyuşukluk veya başka ciddi bulgular varsa