![]() |
Hain Nasıl Yetiştirilir....
>İstihbarat dünyasında "kuş yumurtası üretmek" diye bir deyim vardır.
>Diyelim ki X ülkesinde bundan 20 sene sonra yapmak istediğiniz uzun >vadeli bir operasyon var. Bu operasyon için size çeşitli kışkırtıcı >lazım ve en güvenilir kışkırtıcı kendi yetiştirdiğinizdir. Bu iş için >yetenekli ama >geleceği parlak olmayan zayıf karakterli bir "yumurta" bulunur. > >Mesela bu genç üniversitede devşirilir ve aşama aşama önce öğretim >görevlisi daha sonrada medya parlatmalara ve şirket sponsorluklarıyla >ülkede >sözü >dinlenen bir Profesör haline getirilir. Gerekirse tüm araştırma ve >kitapları da eline hazır olarak verilir. > >Ülkedeki insanlar bu kişinin yazdığını sandıkları muhteşem eserleri >okur ve ona olan saygıları artar. Böylece yumurta kuluçka aşamasını >bitirmiş >ve >çatlayıp güzel bir kuş olma zamanı gelmiştir. > >Belirlenen zamanda bu profesör medya yoluyla müthiş radikal açıklamalar >yapmaya başlar ve tüm ülkeyi karıştırır. >Aynı anda kendisi gibi yetiştirilen diğer yumurtalarda farklı >faaliyetlere girişirler. Neyse konu uzun benim yerim dar ama ilgilenenler >için Doğu >Bloğunun çöküş dönemine bakmalarını salık veririm. > >Bu alakasız konudan sonra gelelim Orhan beye. > >Ferit Orhan Pamuk Beyin (kimsenin bilmesini istemediği göbek adı >(Ferit'tir) aslında ülkesine bu kadar muhalif olmasına bir sebep yoktur. >Hani fakir >ve hayatını zorluklar içinde geçirmiş, içerde yatmış birisi olsa belki >anlayacağım ama Orhan Pamuk sülalece aristokrat tabakasına mensuptur ve >bugün eleştirdiği devletin çok ekmeğini yemiştir. > >Mesela dedesi Cumhuriyetin ilk mühendislerindendir ve özellikle >Atatürk, İnönü dönemlerinde yapılan demiryolu hamlesinde büyük ihaleler >alıp >kısa zamanda zengin olmuştur. Oğulları bu koca servetin büyük kısmını >sefahatle tüketseler de Orhan Pamuğun zengin bir hayat sürmesine yetecek >kadar >servet kalmıştır. . > >Peki, Orhan Pamukta oluşan bu sistem düşmanlığı nereden kaynaklanıyor >ve acaba "yapay" bir düşmanlık mı sorularına cevap arayalım. > >Orhan Pamuğun hayatının ilk evrelerine baktığımız zaman koca bir >başarısızlık olduğunu görüyoruz. 30 yaşına kadar iki okul değiştirmiş >ve sırf askerliğini kısa dönem yapmak için Gazetecilik okumuş bir insan. >İlk başlarda ressam olmak isterken sonra yazarlığa sarıyor. Yıllarca evinin >odasına kapanarak ödüller alan ama kimsenin para vermek istemediği >romanlar yazıyor. Tam artık buraya kadarmış aşamasına geldiği anda sihirli >bir >değnek değmiş gibi Orhan Pamuğun kitapları satmaya ve yurtdışında tanınmaya >başlıyor. > >Peki, bu sihirli değnek acaba nerede değmiş olabilir. Benim kanaatimce >bu değneğin izini Amerika'da sürmek lazımdır. > >Amerika'ya gitmeden önce Orhan Pamuk üzerinde derin etkileri olduğu >anlaşılan birisinden bahsetmek lazım. Bu kişi Orhan Pamuğun erkek >kardeşi Şevket Pamuk. > >Şevket Pamuk Orhan Pamuğun ilk dönemlerinin aksine oldukça başarılı bir >insan. Amerika'da Yale, Berkeley gibi sağlam üniversitelerde ekonomi >okuduktan sonra Türkiye'de birçok üniversitede ders veren Şevket >Pamuk, Osmanlı ekonomisi üzerinde tanınmış bir uzman. Kendisi pek çok >yabancı >üniversitede Osmanlı ve Türkiye ekonomisi üzerine dersler vermiş. > >Bu üniversitelerden en ilginci İsrail'de bulunan Negev Ben Gurion >üniversitesi. İsmini İsrail'in ilk başbakanı, İsrail'in kurucularından >ve hatta anarşik faaliyetleri yüzünden Osmanlı tarafından Filistin'den >kovulacak kadar fanatik Siyonist olan David Ben Guriondan almıştır. > >Üniversitenin derslerini MOSSAD'ın da ilgiyle takip edip raporlar >hazırlattığı bir "Ortadoğu Çalışmaları" bölümü bulunmakta. İşte sayın >Şevket Pamuk böylesine kaliteli bir bölümde (!!!) ders verebilecek kadar >yetenekli bir ekonomi uzmanımız. > >Ben Gurion üniversitesinin başında 14 sene Dünya Bankası’nda çalışmış >ve daha sonra bu başarılarından ötürü Rotary ve Lions kulüplerinin 2000 >yılının adamı olarak seçtikleri Prof.Avishay Braverman bulunmakta. >Böylesine >başarılı bir ekonomistin yönettiği üniversitede ekonomi dersi vermenin >önemini anlamışsınızdır. İşte Orhan Pamuğun kardeşi Şevket Pamuk bu >kadar değerli bir hocamız. > >Evet, biz Orhan Pamuğun Amerika yolculuğuna dönelim gene. > >1985–1988 arasında tam üç sene Amerika'da kaldı Orhan Pamuk. Bu dönemde >Amerika'da harıl harıl kitap yazmanın dışında çok önemli bir kursu da >başarıyla bitirdi. Bu kurs Iowa üniversitesi bünyesinde verilen >International Writing Program (IWP) isimli çok ilginç bir kurs. > >Kursun amacı dünyanın değişik bölgelerinden gelen ve kendilerinde >potansiyel görülen yazarların Amerikan hayatını tanımaları ve kitaplarını >yazabilecek güzel bir ortama kavuşmaları. > >Bu " iyiliksever" programın bünyesinde her sene 20 kadar yazar >ağırlanıyor. >İşte Orhan Pamuğun bu kurstan sonra hayatı değişti. Yani onun deyimiyle >"Bir kursa gitti hayatı değişti". Bu arada kurstan 2004 senesinde mezun >olan > >bir başka Türkün ismi de MAHİR AKTAŞ, aklınızda bulunsun çünkü geleceği >parlak. > >İnsan düşünmeden edemiyor bu üniversite bu kadar insanı çağırıp onları >aylarca yedirip içirecek ve ağırlayacak parayı nereden buluyor diye. > >Cevabı basit. > >Bu yazar eğitim kursu programının baş sponsoru Amerikan Dışişleri >Bakanlığı. > >Orhan Pamuğun şansı Amerika'da bundan sonra oldukça açılıyor. > >Baktığımız zaman Orhan Pamuğun Amerika'da basılan kitaplarının tamamına >yakını aynı yayınevinden çıkmış. Bu yayınevi Random House. > >Yayınevinin sahipleriyse dünyaca ünlü Alman Bertelsmann yayıncılık. >Bertelsman'ın kurucusu ve şu anda emekli hayatı süren dünyanın en >zenginlerinden Reinhard Mohnda sihirli değnek örneklerinden. Bay Mohn >ikinci Dünya Savaşı'nda General Rommelin Afrikakorps birliğinde >asteğmen olarak savaşıyor. Burada Amerikalılara esir düşerek Kansas da bir >esir >kampına tıkılıyor. O zamana kadar kitaplara ilgi duymayan Mohn biranda >kitapsever oluveriyor. Savaştan sonra komünizm tehdidi altındaki >ülkesine dönen Mohn aniden bir yayınevi açarak ilahi kitapları ve dini >kitaplar >basmaya başlıyor. İşte Bertelsmanyn kuruluşu böylesine >mütevazı. > >1991 senesinde emekli olduğu zaman Bertelsmanyn dünyanın en büyük >yayıncılarından ve kendisi de Karun kadar zengin. Bu Amerikalılar >asteğmen Mohn'a esir kampında ne yedirdilerse adam başarının sırrını >buluveriyor >bir anda. Bertelsmanyn bir diğer ilginç özelliği Doğan Holding'le 2001 >senesinde Müzik piyasasına yönelik bir ortaklığa gitmeleri. Bu >ortaklığın tüm görüşmeleri bizzat Aydın Doğanın kızı Hanzade tarafından >yapıldı. >Buna göre bu an Türkiye'de yayınlanan pek çok yabancı müzik albümü hep >bu ortaklığın sayesinde Türkiye'ye ulaşabiliyor. > >İşte bu büyük grup Orhan Pamuğu çok sevmiş olacak ki tüm kitaplarını >satsa da satmasa da ısrarla onlar basıyorlar. > >Orhan Pamuğun en büyük başarılarından biri de dünyaca ünlü IMPAC >Dublin ödülünü almış olması. Bu ödül öylesine basit bir onurluk değil >tabii ki. >Çünkü ödül jürisi "Benim adım Kırmızı" kitabını öylesine beğenmiş ki >birde hediyesi olarak 115 bin dolar vermişler. > >Peki, bir Türk yazarına kendisiyle aynı mesleği yapan çoğu >meslektaşının hayatları boyunca bir arada göremeyeceği meblağı veren >kurumun > >arkasındaki >güç kim. > >Bu şirket ödüle ismini veren IMPAC şirketi. > >IMPAC tüm dünyada yaygın yönetim danışmanlığı hizmetleri veren bir >Amerikan şirketi. Yönetim danışmanlığı adı altında güzel istihbarat >hizmetleri verdiği de bilinir. Şirketin başındaki Dr James Irwin İrlanda'yı >ve >kitapları çok sevdiği için böylesine güzel bir ödül ortaya çıkarmış ve >her sene başarılı bir yazara bu ödül veriliyor. > >Edebiyatsever dostumuz Bay Irwin çok da aktif birisi. Kendisi >Amerika’nın önde gelen Cumhuriyetçilerinden ve Amerikan ordusuyla arası >harika. O kadar harika ki Amerikan Askeri akademisi West Point'den üstün >hizmet >ödülü almış. > >Orhan Pamuğa verilen ödülün sponsoru Bay James Irwin "International >Democratic Union" derneğinin de baş üyesi ve muhasebecisi. Bu dernek >dünya çapındaki merkez sağ partileri bir araya getirmek için kurulmuş. >Kurucuları arasında Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Baba George Bush, >Helmut Kohl ve Jack Chirac gibi önemli isimler de bulunmakta. > >Derneğin Türkiye'den de iki üyesi var. Bunlar Anavatan Partisi ve Doğru >Yol Partisi. Derneğin bu anki başkanı Avustralya’nın Amerikan yanlısı >başbakanı John Howard. > >James Irwin bunun dışında Washington da bulunan "Center for Democracy" >derneğinin de üyesi. Tüm dünyaya Amerikan demokrasisi getirme >amacındaki bu derneğin en ilginç siması artık hepimizin tanıdığı Henry >Kissinger. >Kissinger dendi mi o demokrasinin nasıl geleceğini hepiniz tahmin >edersiniz herhalde. > >Orhan Pamuğun otuz yaşlarına kadar odasından çakmayan biri olarak çok >büyük aşamalar kaydettiği büyük bir gerçek. Şu anda kazandığı ünün ve >paranın keyfini çıkarmakla meşgul. Taksim meydanına yakın ve muhteşem >boğaz manzaralı teras katında yeni eserleriyle uğraşıyor. Duvarlarında >Japon >edebiyatına kadar tasnif edilmiş yüzlerce kitap bulunan lüks dairesini >sadece çalışma amaçlı kullanıyor ve bazen de yakın dostlarıyla yemek >yiyor. > >Bu eve sık sık gelen yakın dostlardan biride Yahudi asıllı Amerikan >gazetecisi Jeri Liber di. Bu şahsiyeti hafızası güçlü olanlar >hatırlayacaklardır. Kurucusu olduğu insan hakları izleme komitesini >temsilen Türkiye'deki insan Hakları ihlallerini konu alan bir rapor >yazmıştı. Sonra bu rapor kitap haline de dönüştürüldü. Bu raporda Türk >ordusunun Kürtlere katliam yaptığını iddia edilmiş ve Türk ordusuna >açıkça "serseriler" diye hitapta bulunulmuştu. Bu kitabın çevirisini yapan >Ertuğrul Kürkçü ve Ayşe Nur Zarakoğlu hakkında dava açılınca Jeri Liber >onlara >destek vermek için hemen Türkiye'ye gelerek mahkemelere katılmıştı. > >Herhalde Sayın Orhan Pamuğun fikirlerinin oluşmasında Jeri Liberl’e >özel teras katında yaptığı yemekli sohbetlerin büyük etkisi olmuştur. > >Kaynak, HB,VG |
ben Orhan pamuk'un o ödülü hakettiğini ve bazı hazımsız insanların bu yönde karalamalar yaptığını düşünüyorum.
haklı olsalar bile bu onun iyi bir yazar olduğu gerçeğini değiştirmez. teşekkürler paylaşımınız için. |
düşüncenize saygı duyuyorum... yorumsuz bırakmadığınız için ben teşekkür ederim ....
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:39 . |