peki bir belediye borlarn nasl der? su geliri ile p vergisi ile olacak i deil bu.
amerikay yeniden kefetmekten sz etmiyoruz byk belediyeleri model almaktan sz ediyoruz.
van belediyesi bor devrald u oldu bu oldu partizanlk yapmyorum ve hizmet iin neler yaplabileceini sylyorum.
iktidar partisinden deil diye kaynak ve denek almyor olmak hizmet iin bahane olamaz.
eskiehir belediyesi de iktidar partisinden deil ama eskiehirde bursa da izmirde belediyeler su geliri dnda da hizmetler sunuyor.
1. halk ekmei satabilir
2. kltr hizmeti verebilir (sinema, tiyatro, konser gibi)
3. cafe, restoran, sosyal tesis ap hizmet verebilir
4. ulam sorunu var (belediye otobs konsun akbil tarz birey olsun)
5. ibb hamidiye suyu satyor van belediyesi de su satabilir
6. kendi reklam irketini kurabilir.
bunlar basit grnebilir ama bunun daha fazlasn byk ehirlerdeki belediyeler sunuyor ticaret yapyorlar. bununla hem istihdam hemde gelir salyorlar. nceki belediye iki refj yapt iek ekti diye hizmet etmi olmaz ki bunu yine en ok eletiren bendim tanyan bilir.
bu belediyenin de hizmetten te siyaset peinde kouyor olmas da belediye st bir gcn belediyeyi ynettii aikar. evet nceki ynetim bir sr kirli i yapt bor brakt. ondannceki de bor brakt. ondan nceki de brakt. bu da brakacaktr kesin ama bu byle olmaz
trkiyedek siyaset kurumlar kendi burjuva snflarn yaratmak pahasn halk soymay meslek haline getirmiler.
greve balar balamaz hizmet etmeye mecburlar ama biz onlarn hizmetini ltufmu gibi gryoruz.
belediyenin bor batan olmas engel deil dediim gibi projeler hazrlanr byk ehir belediyelerinin yapt gibi irketler kurulur hem hizmet yaplr hem gelir salanr.
belediye bir turizm irketi ap gl kenarna da sosyal tesis kurarak hem turizm faaliyeti yapar hemde gelir salar.
gl kenarna ehrin iine sosyal tesisler ap restoran ve cafe hizmeti sunabilir. erek su gibi tesis ap hazr su satabilir. bunun gibi daha ok proje retilebilir. bunlar yapc olumlu eletrilerdir. maalesefki takm tutar gibi parti tutulduu iin eletriyi de kt anlyoruz. oysaki eletri yapcdr, eksikleri gedikleri gidermek iin anstr ve olgunlatrr.
belediyenin grevi sadece yol yapmak kaldrm yapmak deidir yerel ynetim olarak her faaliyeti yapmak zorundadr. ehirde doru drst salk denetimi yaplmyor lokantalar frnlar pislik gtryor bu da belediye ve salk mdrlnn grevidir byle birey yaplyor mu?
kapal mekanlarda sigara imek yasak olmasna karn vandaki kafelerde pfr pfr sigara iiliyor. ben vergi dyorum ve bu ehirde yayorum belediyeden hizmet beklemek, eksiklerini sylemek ve olmasn istediimi sylemek benim ve herkesin en doal hakkdr.
oy verip vermemek nemli deil seilmi olmas hizmet etmeye mecbur olduu anlamna gelir. borcu varsa da dediim gibi byk belediyeleri model alp gelir salayabilirler.
ncelikle burda bir partiden deil bir ynetimden bahsediyoruz (uan bata bulunan yeni ynetim)... Yeni ynetimden memnun olmak partizanlksa evet partizanz... Siz de eski ynetimden memnun grnyorsunuz. O halde siz de partizansnz. Bu durumda "partizanlk yapmyorum" demek ne anlama geliyor..?
Bir ikincisi, "ben vergi dyorum ve bu ehirde yayorum belediyeden hizmet beklemek, eksiklerini sylemek ve olmasn istediimi sylemek benim ve herkesin en doal hakkdr. " demisiniz. Evet yle. Zaten burda kimse de size eletiremezsiniz demediki... ste biz de bu hakkmz kullanarak bir nceki ynetimin eksilerini eletirip yeni ynetimden duyduumuz memnuniyeti dile getiriyoruz. Bu mu partizanlk? Biz dncemizi dile getirince partizan oluyoruz, takm tutar gibi parti tutmu oluyoruz yle mi?
Ha evet, belediye bakanlar birer siyasetidir, elbetteki bir partinin mensubu olabilirler. Elbette siyaset yapabilirler... Ama bu sizin de belittiiniz gibi asl grevleri olan halka hizmet'in nne gememelidir tabiki.Buna szmz yok.
ok gzel hizmet trlerinden bahsetmisiniz. "belediye bir turizm irketi ap gl kenarna da sosyal tesis kurarak hem turizm faaliyeti yapar hemde gelir salar.
gl kenarna ehrin iine sosyal tesisler ap restoran ve cafe hizmeti sunabilir. erek su gibi tesis ap hazr su satabilir. bunun gibi daha ok proje retilebilir. " Ancak bunlar gerekletirmek iin maddi kaynak gerekir. Bykehir belediyeleri diye bahsettiiniz ehirlerde hem ekonomi gelimi ve hem de devletin salad maddi manevi destek Van'a salanandan kat be kat fazladr. Tabiki bu belediyeler yatrm yaparak gelir elde edebilecek gce sahiptirler.
Dier taraftan Van Belediyesi'nin neredeyse tm ara gereleri, gayrimenkulleri, gelir kaynaklar hacizli... stelik bir proje hazrlandnda sadece belediyenin onay gerekmiyor, ayn zamanda o projeyle ilgili kurumlarn da bir takm onay gerekiyor. Ama ne hikmetse yeni ynetim baka bir partiden olduu iin ( salt hkmet partisinin deil ayn zamanda tm partilerin lmne dman olarak grd bir partiden olduu iin) bir trl onay kmyor. Ne yazkki o proje askda kalyor.(Ama bu partizanlk saylmaz dimi...)
Yukardaki yazmda da belirttiim gibi sadece yol yapmak elbette yeterli deil, alt yap ncelikli grevidir belediyenin. Ama bunca eksie ramen [Bu Adresi (link) Grme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya ye Ol Sitemizden Faydalan....], bor takmaktan ziyade borlar kapatmaya uramak, herkesin gznn iine baka baka [Bu Adresi (link) Grme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya ye Ol Sitemizden Faydalan....]yerine "gerek udur" diyebilmek, bence daha iyi bir hizmettir.
Zaten bizi byle 50 yl geride brakan yine ta kendimiz deilmiyiz... "Olsun, halkn parasn istedikleri gibi harcasnlar. bor mu? nemli deil helal olsun... o yemese bakas yiyecek naslsa... yalan m sylyor? boveeeer... yol mu bozuk? ne olacak yav biz zaten yryerek eve geliyoruz ha asfaltta yrmz ha tal toprakl yolda ne fark eder..." diye devam edersek bizar zor kapatrz a...
Ha bu arada, sigara meselesine gelince... Artk kemiklemi olan alkanlklar bir anda deitirmek mmkn deildir. nsanlar kahvehanelerde sigara imeye almlar, zaten birou sigara iebildii iin kahvehaneleri, nargile imek iin cafeleri tercih ediyor. Ee siz kahvehane gibi yerlerde sigaray bir anda yasaklarsanz insanlar artk oralara gitmez. Ne olacak o zaman bu tr yerlerin akbeti? Hele de Van gibi gelimemi bir ekomonin rn olan kahvehane kltrnn bulunduu bir ehirde bu kanunu uygulamak ok ok zordur. Hele de Bir ok insan "ceza yazarlarsa yazsnlar kardeim, ben sigaram ierim" diye bas bas baryorken... Ama buna ramen bu ve buna benzer konularda eitli denetimler var bizzat ahidim... ite bir rnek; [Bu Adresi (link) Grme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya ye Ol Sitemizden Faydalan....]
Neyse, bu benim "ben vergi dyorum ve bu ehirde yayorum belediyeden hizmet beklemek, eksiklerini sylemek ve olmasn istediimi sylemek benim ve herkesin en doal hakkdr. " erevesinde belirtiim ahsi fikrim...