Normalde IE'nin adres satırına bir site adı yazdığınızda, o sitenin IP numarası bilinmediğinden, IE dünyanın çeşitli yerlerine konuşlandırılmış Name Server makinalarında sorgulayarak gideceğiniz sitenin IP adresini öğrenir ve bu işlemin ardından siteyi açmaya başlar. Bu sorgu işleminin süresi 300 ms ile 4-5 saniye (4000-5000 ms) arasında değişir.
Ve IE'nin saçma sapan bir özelliği daha. Bir kez gittiğiniz sitenin IP'si sistemde saklanmaz. Yukarıda anlattığım sorgu işlemi her seferinde yeniden yapılır. :
Ancak ExtraDNS gibi DNS caching yazılımı kullanırsanız, girdiğiniz sitelerin IP numaraları sistemde saklanır ve sorgu işlemi sadece bir defa yapıldıktan sonra her defasında bu işlem yapılmayacağından hız kazanırsınız.
Programın Kurulumu ve Ayarları :
Program kurulumunda sonra hızlı sörf için gerekli ayarları yapalım.
Bunun için Başlat | Denetim Masası | Ağ Bağlantıları | Yerel Ağ Bağlantısı' nı çalıştırıyoruz.
Açılan pencerede Özellikleri seçiyorsunuz.
Yerel Ağ Bağlantısı penceresinde TCP|IP protocol seçip Özellikleri tıklıyoruz.
Internet İletişim Kuralları penceresinde DNS Sunucu adresini otomatik olarak al seçeneği işaretli olanlar bunu değiştirerek Aşağıdaki DNS sunucu adresini Kullan seçerek 127.0.0.1 değerini girmeleri gerekiyor.
yazdıktan sonra Tamam tıklayıp tüm pencereleri kapatın.
Şimdi ExtraDNS çalıştıralım. Başlat | Tüm Programlar | ExtraTools | ExtraDNS çalıştırın.
Programı açıldığında ana pencerede Log sekmesini seçin ve Settings iconu tıklayarak açılmasını sağlayın.
Configure Log penceresinde High Log everything seçip Ok bu pencereyi kapatıyoruz.. bu ayardan sonra program ve diğer ayarlar bitmiş oluyor ExtraDNS ana menüsünde bulunan Hide iconu tıklayarak program arka planda çalışmasını sağlıyoruz o arkada planda çalışırken biz web sayfalarında hızlı gezmenin keyfini çıkartıyoruz..
ExtraDNS Programını Windows XP Çalıştırma
Bu programı Windows Vista işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz. bunun için indirdiğiniz ExtraDNS setup programın üzerine gelip Özellikler' i tıklayın. Bu pencerede Uyumluluk sekmesini tıklıyoruz. Uyumluluk modun da Windows XP işletim sistemi seçip Tamam diyerek bu pencereyi kapatarak programın kurulumuna başlıyoruz.
Windows XP olduğu gibi Windows Vista Denetim Masasına girip Yerel ağ bağlantısını seçiyorsunuz. Aynı şekilde TCP|IPv4 protokol seçip Özellikleri tıklayıp açılan pencerede DNS kısmına 127.0.0.1 yazıp tamam diyerek pencereyi kapatıyoruz.