Oksidasyon olayı,bir maddenin okside edici ajana elektron transferi yaparak indirgenmesine denir.
Antioksidanlar oksidasyon olayını engelleyen yada yavaşlatan maddelere verilen isimdir. Antioksidanların iki ana grubu Tioller ve Fenoller’dir.
Antioksidanlar ne işe yarar?
Vücut sağlığı açısından oksidasyonun önemi büyüktür.Çünkü vücutta ortaya çıkan oksidasyon olayı,serbest radikaller adı verilen bileşiklerin ortaya çıkmasına neden olur.Serbest radikaller vücut hücrelerinin hızla yaşlanmasına,hücre hasarına ve hücre ölümüne neden olur.
İnsan vücudu için oksidasyon reaksiyonlarının dengesi büyük önem taşımaktadır.Eğer vücutta oksidasyon olayları artar ve reaksiyonların yönü oksidasyonların lehine dönerse,hızlı bir hücre yaşlanması ve hücre ölümü süreci başlar.
Bilinen antioksidanlar hangileridir?
Vücut,oksidasyonları dengelemek için çeşitli maddeler (Antioksidanlar) kullanılır.Bunlardan en önemlileri C ve E vitamini,glutatyon,katalaz enizimi,süperoksit dismutaz enzimi ve çeşitli peroksidaz enzimleridir.
Antioksidanlar hangi hastalıklara iyi gelir?
Günümüzde tıp araştırmaları,oksidatif stresi baskılayarak inme ve nörodejeneratif hastalıkları tedavi etme ihtimali olan antioksidanlarla yakından ilgilenmektedir.Ayrıca gündelik yiyeceklere ek destek olarak alınan antioksidanların koroner kalp hastalarını ve kanseri önleyeceğine inanılmaktadır.Ancak günümüzde büyük çaplı klinik çalışmalarda dahi antioksidanların bu tür yararlı etkileri kesin olarak saptanamamıştır.Bu nedenle antioksidanların önleyici ve koruyucu kullanımları,halen tıbbi gerekçelere değil sadece inanışlara dayanmaktadır.
Bugün için yapılan tıbbi araştırmalar özellikle nörodejeneratif hastalıklar olan Alzheimer hastalığı,Amiyotrofik lateral skleroz ve Parkinson hastalığı ‘nın tedavisinde antioksidanların faydasının olup olmayacağı yönündedir.
Antioksidanlar zararlı olabilir mi?
Araştırmalar antioksidanların önleyici,koruyucu yada tedavi edici bir özelliğini kesin olarak saptamamıştır ancak bilinçsiz antioksidan kullanımının ciddi yan etkilere neden olduğunu göstermiştir.Örneğin güçlü antioksidanların diyet yoluyla alınması,vücut için çok önemli elementler olan çinko ve demirin barsaklardan emilmesini engellediğini ve uzun dönemde önemli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu nedenle doğal olmayan antioksidanlar,doktora danışmadan ve doktor tarafından takip edilmeden kullanılmamalıdır.
Antioksidan alımı doğal yollarla gerçekleştiği takdirde zararlı olma ihtimali bulunmaz ve bunun için de en çok meyve ve sebze tercih edilmelidir.Doğal antioksidanlar şu besinlerde bulunmaktadır:
Antioksidan Bileşik En Çok Bulunduğu Besin
E Vitamini Sebze yağları
C vitamini Meyve ve Sebzeler
Polifenoller (Resvaratrol,Flavanoidler) Çay,Kahve,Soya,Meyve,Çikolata
Karotenoidler (Likopen,Karoten) Meyve ve sebzeler
bu ara çok yaygınlaşmıştı bu antioksidan olayı
ben gerçektende faydalı olduğuna inanıyorum
özellikle sebze ve meyvelerin çiğ tüketilmesi çok faydalı
teşekkürler sea star